Indicele ROBOR la trei luni a continuat să crească. Care este pragul de care se apropie
Veste proastă pentru români! Ratele vor crește, asta după ce indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobâznilor variabile la creditele în lei, a urcat de la 5,93% la 5,95% pe an. Potrivit informaţiilor publicate de Banca Naţională a României, el a întins un nou record. De asemenea, el se apropie de pragul psihologic de 6%.
- Indicele ROBOR are un nou record
- Vești proaste pentru românii cu credite în lei
Situația e delicată în ceea ce privește ratele românilor în lei, asta deoarece Banca Națională a României a anunțat că indicele ROBOR la trei luni a continuat să crească. El a ajuns să fie de 5,95%, de la 5,93% pe an.
Indicele ROBOR a înregistrat un nou record
Potrivit experților în domeniu, un asemenea nivel ROBOR la trei luni nu a mai fost înregistrat din 11 februarie 2013, atunci când indicele era de 5,97%.
Indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,11% pe an, de la 6,08% pe an anterior. Indicele ROBOR la 12 luni a urcat la 6,30% pe an de la 6,29% pe an.
La începutul anului 2022, indicele ROBOR la trei luni era cotat la 3,02% pe an. Indicele ROBOR a crescut din ziua de 24 februarie, atunci când Rusia a declarat război Ucrainei. El era la data aceea de 3,61%, însă cu doar o zi înainte, pe 23 februarie, avea valoarea de 3,56%.
Care este indicele de referință pentru credite
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor, reglementat de OUG 19/2019, acesta este înregistrat cu 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV a anului 2021. Acesta este în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, care era de doar 1,17%.
În luna mai a anului 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Prin urmare, Ordonanţa 19 a declarat că indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor este calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.