Iulian Gherguț, eliberat după 8 ani de când a fost răpit în Burkina Faso. Bărbatul a ajuns deja în România
Iulian Gherghuț a fost eliberat la 8 ani distanță de când a fost răpit de o grupare jihadistă în Burkina Faso. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat printr-un comunicat faptul că bărbatul este bine și că a ajuns în țară.
- Iulian Gherguț, eliberat după 8 ani de când a fost răpit în Burkina Faso
- Bărbatul a ajuns deja în România
Iulian Gherguț a fost eliberat, după ce, în 2015, a fost răpit. Într-un comunicat MAE, autoritățile au anunțat că bărbatul a ajuns în România cu un zbor special, în urma unor eforturi considerabile din partea SIE pentru a fi eliberat.
Iulian Gherguț a fost eliberat, după ce a fost luat ostatic în luna aprilie 2015
Românul a fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015, atunci când a fost prins într-o ambuscadă provocată de o grupare islamistă în Burkina Faso. În acea zi, bărbatul a fost răpit în timp ce a fost prins în timp ce patrula cu mașina de teren. În acea perioadă, lucra ca agent de pază.
Pe 2 aprilie 2017, românul a apărut într-o înregistrare video al Al Qaida din Mali. De când a fost răpit, autoritățile române au încercat să îl salveze, iar sprijinul a venit din partea Marocului.
„În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituțională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile competente, în rezolvarea situației cetățeanului român Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, Ministerul Afacerilor Externe informează că acesta a fost eliberat și se află, la acest moment, în siguranță, pe teritoriul României”, informează MAE.
MAE le-a mulțumit autorităților marocane pentru că au ajutat la eliberarea românului
În același comunicat, Ministerul Afacerilor Externe precizează că nu a fost deloc ușor să îl elibereze pe Iulian Gherguț, dar au avut sprijin din partea autorităților marocane, cu ajutorul cărora a și putut să ajungă în România.
Iulian Gherguț a fost printre primii luați ostatici în Burkina Faso, lucru care mai apoi a dat startul violențelor ce mai apoi ce s-au extins în toată țară. După ce românul a fost răpit, și alte persoane din Occident au avut acceași soartă.
„Ministerul Afacerilor Externe foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri, în numele autorităţilor române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităţilor marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluţionării acestui caz extrem de complicat”, adaugă comunicatul MAE.
Reacția lui Klaus Iohannis, după ce românul a fost eliberat
Pe Twitter, președintele României a ținut să mulțumească tuturor autorităților implicate în eliberarea românului, inclusiv partenerilor externi, care au avut un rol decisiv.
„Salut eliberarea cetățeanului român răpit în Burkina Faso! Felicitări tuturor instituțiilor române implicate pentru eforturile permanente și mulțumiri partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil”, a transmis Klaus Iohannis, postat pe Twitter.