La ce riscuri te expui dacă stai pe scaunul de la geam, în timpul zborului. Mulți români nu știu acest detaliu
Tot mai mulți oameni aleg să folosească avionul pentru a ajunge într-o destinație fiind mult mai rapid. Totuși, el poate să-ți creeze probleme, mai ales dacă vei sta pe scaunul de la geam, fiindcă soarele nu este cel mai bun prieten cu pielea.
- La ce riscuri te expui dacă stai pe scaunul de la geam, în timpul zborului
- Mulți români nu știu acest detaliu
Zborurile cu avionul au devenit tot mai dese, dar trebuie să fim atenți și la scaunul pe care îl alegem în aeronavă. Pielea noastră devine mai sensibilă, astfel că trebuie să îi acordăm mai multă importanță pentru a ne feri de eventualele probleme.
Riscurile la care te expui în timpul zborului
În timpul zborului poți suferi arsuri solare, mai ales dacă alegi să stai pe scaunul de la geam. Totul se produce din cauza altitudinilor mari, iar dermatologii susțin acest fapt. Totuși, dacă alegi să zbori destul de rar, riscul este destul de minor, dar dacă mergi des, ar fi ideal să porți cremă de factor de protecție, precum și îmbrăcăminte adecvată.
"Vestea bună este că adevăratul risc de la un singur zbor, sau de la cineva care zboară ocazional, este probabil scăzut", a declarat Dr. Elizabeth Jones, profesor asistent de dermatologie la Thomas Jefferson University Hospital din Philadelphia.
Membri echipajului de zbor și piloții au un risc mai mare din cauza numărului de ore de zbor pe care îl au lunar. Ei vor fi expuși la mai multă lumina ultravioletă, mai ales dacă sunt în cabina de pilotaj. Un studiu din 2015 arată că aceștia au o incidență de două ori mai mare a melanomului, o formă mai rară, dar mai gravă de cancer de piele, față de populația obișnuită.
Geamurile avioanelor blochează razele UVB
Conform specialiștilor, geamurile de la avioane vor bloca razele UVB, însă și și pe cele UVA, astfel că se pot forma arsuri solare. Deși în urma unui zbor șansele de arsuri sunt minime, pot apărea alte probleme. Același lucru se aplică și pentru celelalte ferestre, precum ale mașinilor sau ale caselor. Pot să apară îmbătrânirea prematură, riduri și poate duce la cancerul de piele, iar dermatologii recomandă să purtăm cremă cu factor de protecție la fiecare expunere pentru a ne proteja pielea.
"Cele mai multe ferestre tipice dintr-o casă sau o mașină vor filtra ... cam 97%, 98% din radiațiile UVB, care este de obicei lungimea de undă la care oamenii se gândesc că provoacă arsuri solare", a spus medicul.