Lăsata secului pentru postul Crăciunului. Ce nu este bine să faci pe 14 noiembrie
În doar câteva zile, va începe postul Crăciunului, marcat de Lăsata Secului, moment marcat de mai multe tradiții pe care creștinii le respectă cu sfințenie. Se spune că în acest fel pot atrage norocul și bunăstarea în casă.
- Ce tradiții respectă creștinii de Lăsata Secului
- Ce nu este bine să faci pe 14 noiembrie
Creștinii sărbătoresc lăsata secului luni, 14 noiembrie, zi în care oamenii respectă câteva tradiții, despre care se spune că atrag prosperitatea și sănătatea membrilor familiei în următoarele luni.
Ce tradiții respectă creștinii de lăsata secului
Încă din cele mai vechi timpuri, se spune că această zi trebuie să fie petrecută alături de cei dragi, moment în care se face o masă la care sunt servite alimentele care nu sunt recomandate în perioada postului.
De altfel, se spune că în această zi, este bine ca vasele să fie puse cu gura în jos. Tradiția menționează că în acest fel familia este ferită de pericole și necazuri în următoarele luni.
În plus, este bine ca pe 14 noiembrie, vasele în care s-au pregătit preparatele pentru masa de lăsata secului să fie curățate bine, pentru că vor fi gătite alimentele din perioada postului.
Tradiția spune că este bine ca de lăsata secului, resturile de la preparatele gătite pentru această zi să fie puse într-o față de masă și aruncate în afară, spre răsărit, pentru a feri familia de probleme, în timp ce se rostește: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite.”
O altă tradiție respectată de creștini este aceea de a unge tocurile ușii și ferestrele cu usturoi, pentru a proteja casa de cele rele. Această superstiție este pusă în practică și de Sfântul Andrei.
În popor, se spune că aduce prosperitate dacă oamenii mănâncă struguri sau stafide chiar de lăsata secului.