Legea Diana Maria schimbă viitorul României. Decizia de ultima oră schimbă legislația și naște controverse uriașe
Parlamentarii s-au întâlnit în cadrul unei sesiuni speciale pentru a modifica legea vânătorii. În urma tragediei din de pe Jepii Mici, un număr mai mare de urși vor putea fi uciși anual și de către vânători.
- Legea Diana Maria schimbă viitorul României
- Decizia de ultima oră schimbă legislația și naște controverse uriașe
După tragedia care a avut loc în munții Bucegi, unde Maria Diana a fost atacată și ucisă de un urs, parlamentarii au decis să ia o decizie radicală și au adus modificării legii vânătorii. După ce s-a votat, în anul 2024 vor putea fi împușcați în jur de 500 de urși din toată țara.
S-a schimbat legislația pentru vânătoare
Camera Deputaților a organizat o sesiune extraordinară pentru a aduce modificări la legea vânătorii. Până la acest moment, doar personalul tehnic de specialitate din cadrul Gărzii forestiere sau a gestionării faunei cinegetice puteau să împuște urșii care riscau să pună în pericol viața sau integritatea oamenilor. Odată cu noua lege, și vânătorii vor putea ucide animalele sălbatice, sub coordonarea personalului.
Astfel, se vor putea împușca 426 de urși ce reprezintă cota de prevenție pentru anul în curs. 55 de exemplare vor fi ucise de personalul tehnic de specialitate, reprezintă nivelul de intervenţie la nivelul țării. Aceleași cote vor rămâne valabile pentru anul 2024 și 2025.
În proiectul de lege este specificat și câte exemplare vor fi recoltate din fiecare județ: Harghita și Covasna, 73 respectiv 54, Mureș 43, Brașov 45, Argeș 30, Bistrița Năsăud 21 și Buzău 28.
Recoltările de urs se vor face „în vederea prevenirii atacurilor asupra populației umane și a pagubelor materiale cauzate de atacurile de urs”.
„Începând cu anul 2026, numărul de exemplare de urs brun care reprezintă nivelul de prevenție și repartiția pe județe și fonduri cinegetice se face până la data de 15 mai a fiecărui an, prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care răspunde de vânătoare pe baza Studiului privind analiza probelor genetice, stabilirea numărului minim de indivizi la nivel național, a diversității genetice și a structurii populaționale, realizat de autoritate.“”, mai prevede legea.
Cât va costa să vânezi un urs
Cei care își doresc să vâneze urși vor trebui să scoată și o sumă mare de bani, în urma schimbării legii: „după evaluare blana se restituie gestionarului iar pentru fiecare craniu de urs evaluat gestionarul va achita la structura teritorială a Gărzii Forestiere Naționale, un tarif în funcție de punctajul C.I.C. stabilit, după cum urmează: a) până la 54 puncte C.I.C. - echivalentul a 300 euro; b) între 54,1 și 60 puncte C.I.C. - echivalentul a 500 euro; c) peste 60,1 puncte C.I.C. - echivalentul a 700 euro. (4) Sumele prevăzute la alin.(3) se achită în lei la cursul BNR din ziua efectuării plății, nu sunt purtătoare de TVA și se virează la bugetul de stat.”
Craniile care provin de la urșii a căror blană depășește 400 (+5) puncte C.I.C, gestionarea nu va achita tariful menționat anterior, dar craniul și blana vor rămână în administrația statului.