Leguma cu care un român face avere. Se crește la Buzău, iar prețul unui kilogram ajunge la 35 de lei
Un român a descoperit metoda de a face bani. A început să cultive în urmă cu patru ani broccolini, o legumă asemănătoare cu broccoli, dar cu un gust mai delicios. Principalii clienți sunt din București, iar bărbatul și-a dublat recolta în acest an.
- Leguma cu care un român face avere
- Se crește la Buzău, iar prețul unui kilogram ajunge la 35 de lei
O legumă cultivată în România a ajuns la prețul de 35 de lei pentru un kilogram. Succesul buzoianului care se ocupă de recoltă este garantat, iar principalii cumpărători se află în București.
Broccolini este vândut cu 35 lei/kg
Daniel Toma se ocupă de cultivarea broccolini-ului, o legumă înrudită cu broccoli, dar cu o aromă desăvârșită. Fermierul a observat că leguma este mult mai apreciată și de copii, astfel că pe terenul primit de la bunici a decis să îl crească.
Cultura de broccolini se poate găsi în localitatea Amara, comuna Balta Albă, din județul Buzău. Terenul ales pentru cultivare a fost primit de la bunicii săi. Broccolini este asemănător cu broccoli, format dintr-o tulpină verde, acoperită cu florete.
”Din cauza temperaturilor ridicate, planta trebuie culeasă la momentul optim pentru că altfel găsim planta ramificată, deja înflorită, adică ușor compromisă. Noi nu mai putem să o valorificăm în condițiile astea. Și copiii îl preferă, tocmai datorită gustului acesta dulce. Se consumă cu tot cu tijă”, spune Daniel Toma, producător de broccolini.
Broccolini este mai subțire și are coroana mai mică decât broccoli. Existând șanse să se rupă în timpul recoltării, fermierul are mare grijă pentru ca leguma să ajungă intactă la destinatar.
„Trebuie așezat cotor lângă cotor, iar în al doilea rând, trebuie așezat cât mai drept și bine deoarece el trebuie să își păstreze forma lui naturală, drept, deoarece se poate strâmba dacă nu este așezat bine, și să ajungă la apă să păstreze prospețimea”, ne explică Paul, unul dintre angajații fermei, pentru Adevărul.ro.
Fermierul a început cu agricultura cu sparanghelul
Buzoianul a început afacerea în agricultură cu producerea de sparanghel, în urmă cu mai mulți ani. Ulterior, s-a gândit la broccolini și a cultivat în primul an doar o mie de metri pătrați pentru a vedea cum este recolta. După 4 ani și-a dublat suprafața de recoltare.
”Am fost printre primii care am cultivat sparanghel în România, apoi cu broccolini, la fel, cred că suntem singurii. Noi o cultivăm de vreo... cred că patru, cinci ani. Încercăm să promovăm și să o facem cunoscută și pe piața din România”, a mai spus Daniel Toma.