Lista completă a alimentelor și serviciilor care s-au scumpit în anul 2024. Românii plătesc mai mulți bani și pentru vacanțe
Veștin proaste pentru români! Anul începe cu noi scumpiri, în anul 2024. În România, prețul alimentelor și serviciilor a crecut. Majorarea TVA-ului are un impact semnificativ în ceea ce privește bugetul oamenilor. Vacanțele s-au scumpit în acest an.
- Au crescut prețurile în anul 2024
- Ce alimmente se scumpesc
Anul 2024 începe cu o nouă scumpire. Așa cum a fost anunțat încă de la sfârșitul anului 2023, Guvernul s-a ținut de cuvânt și a majorat TVA-ul în cazul unor alimente, produse și servicii. Așadar, românii vor fi nevoiți să plătească mai mulți bani pentru mai multe categorii de produse, începând din anul 2024.
Lista completă a alimentelor și serviciilor care s-au scumpit în anul 2024
TVA-ul a crescut, în România, de la 5% la 9%, în cazul anumitor alimente. Pentru a nu ajunge la pierderi financiare, comercianții trebuie să majoreze prețurile produselor.
Așadar, pe listă se află produsele BIO, produsele care conțin o anumită cantitate de zahăr, produsele care conțin alcool și băuturile care conțin zahăr.
De asemenea, se scumpesc și serviciile. Panourile fotovoltaice, serviciile oferite la festivaluri și concerte sau săli de sport au un preț mai mare în anul 2024.
Mai mult, și vacanțele, mai ales cele de vară, vor fi mai scumpe, iar românii vor plăti un preț mai mare pentru un sejur în România.TVA-ul pentru hoteluri a crescut la 19%.
”ANAT se alătură specialiștilor economici și ai patronatelor care trag un semnal de alarmă serios privind impactul grav negativ al acestor măsuri asupra economiei. Mărirea TVA a doua oară, în scurt timp, în turism, ar duce la creșteri ale prețurilor in lanț. Această măsură ar duce economia în zona gri de subzistență și ar accelera spirala negativă a consumului. În toate țările din jur, turismul are o cotă de TVA redusă.
De altfel, turismul, atât de grav afectat de pandemie și de proximitatea războiului, a fost compensat mult mai puțin în România decât în restul Europei. Măsura Horeca 2 anunțată drept certă și inclusă într-o OUG anul trecut, nu s-a mai materializat, iar firmele din turism, decapitalizate și fără personal calificat, au fost lăsate să se descurce cum pot. Incomingul românesc e încă la jumătate față de 2019, revenindu-și cel mai greu”, a transmis vicepreședinte ANAT și vicepreședinte al Consiliului Consultativ al Turismului din România.
Crește prețul la țigări
O nouă schimbare se observă și în ceea ce privește prețul țigărilor. Un pachet costă mai mult din 1 ianuarie 2024, ca urmare a creșterii accizelor și TVA-ului.
Din acest motiv, prețul se majorează cu aproximativ un leu. Țigările s-au scumpit de mai multe ori în ultima perioadă, motiv pentru care un pachet costă, în medie, 26 lei.