Locul din România unde curge agheasma la robinet. Se spune că că apa are puteri miraculoase
Există în România o localitate unde agheasma curge la robinet. O mulțime de persoane se strâng în fiecare an în Vinerea Luminată pentru a participa la slujba de sfințire a apei despre care se spune că are puteri miraculoase. Aflați în rândurile de mai jos despre ce comună este vorba.
- Locul din România unde curge agheasma la robinet
- Se spune că că apa are puteri miraculoase
În comuna Costeşti, agheasma curge la robinet în Vinerea Luminată. An de an preoţii din localitate sfințesc în sărbătoarea Izvorului Tămăduirii apa care este adusă prin conducta de alimentare cu apă a localităţii, care are ca sursă 44 de izvoare de la poalele masivului Buila-Vânturariţa.
Locul din România unde curge agheasma la robinet
De câţiva ani, autorităţile locale din Pietreni au captat izvoarele de la poalele masivului Buila-Vânturariţa şi le folosesc ca sursă de alimentare cu apă în localitate, așadar, apa sfinţită ajunge şi în gospodăriile localnicilor racordaţi la reţea.
De sute de ani, despre apa din izvoarele din Pietreni se spune că are puteri miraculoase.
"Tradiţia a rămas, iar aici, la Pietreni, se face slujba de sfinţire a apei, agheasma mică, chiar în locul de unde lumea din Costeşti beneficiază de apă, astfel că astăzi va beneficia de o apă sfinţită chiar la robinet. Lângă biserică este o galerie, care a fost săpată de foşti deţinuţi politici, şi acolo se află 44 de firide de unde vine apa din munte, se adună într-un bazin colector şi de acolo într-un bazin mai mare, undeva la 300 de metri cubi de apă, de unde pleacă spre comuna Costeşti în jos, spre Pietreni şi spre Costeşti, de unde lumea beneficiază de apă potabilă. Au, cum s-ar spune, agheasmă direct la robinet în Vinerea Luminată. Chiar se spune că astăzi apele sunt sfinţite şi este bine să se dea apă la animale ca să fie sănătoase tot timpul anului", a precizat primarul din Costeşti, Toma Peştereanu.
La ce se folosește agheasma și care sunt tradițiile
Pentru credincioși, agheasma sau apa sfințită reprezintă pogorârea Domnului la apa Iordanului și are o însemnătate deosebită. Se spune că apa sfințită are rolul de a proteja oamenii de duhurile rele, boli, de necazuri și de orice alte întâmplări neplăcute. Ea trebuie însă consumată cu simțul reposnsabilității, fără a face abuz, și nu se bea pentru a potoli setea
Despre agheasmă se spune că nu se strică, așadar apa sfințită care va rămâne de la sărbătoarea de Bobotează va putea fi păstrată în casă consumată de câte ori credincioșii trec prin încercări sau situații grele.