Locul din România unde e cea mai scumpă apă potabilă din țară. Cât este tariful
Locul din România unde e cea mai scumpă apă potabilă din țară. Ce tarif sunt nevoiți să plătească oamenii, dar și care este motivul. Orașul nu este în topul celor mai bogate din țară.
- Cea mai scumpă apă potabilă din România
- Cât costă
Deși nu se clasează printre județele cu cele mai mari venituri, Buzăul surprinde cu cele mai ridicate tarife la apa potabilă din întreaga țară.
Cea mai scumpă apă potabilă din România
Potrivit Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), la 1 ianuarie 2024, Compania de Apă Buzău, operator regional al serviciilor de apă și canalizare din județ, aplică cel mai înalt tarif pentru apa potabilă, anunțând un cost de 9,30 lei/mc, fără TVA.
Comparativ, județele mai prosperoase, Timiș și Sibiu, se situează la polul opus al acestei ierarhii tarifare. Compania de Apă S.A. Buzău se distanțează cu 9,30 lei/mc, exclusiv TVA, de al doilea operator, S.C. Aquavas S.A. Vaslui, care a primit aprobare pentru un tarif de 9,01 lei/mc pentru anul 2024. În topul tarifelor aprobate de ANRSC, se mai remarcă și Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila S.A., cu 8,87 lei/mc, fără TVA.
„Topul preţurilor este într-o dinamică permanentă în sensul că la 1 ianuarie suntem noi pe primul loc, la 1 martie alţi colegi din ţară actualizează preţurile şi se pot poziţiona pe primul loc. Noi suntem în penultimul an de strategie tarifară. Uniunea Europeană când ne-a dat nişte bani pentru investiţii ne-a obligat să venim cu o cofinanţare prin bancă. Banca ne-a impus să majorăm preţurile în baza unei strategii 2020-2025. Totodată preţurile au fost ridicate şi de inflaţie. Dacă aceste investiţii şi împrumuturi nu existau, global preţul ar fi trebuit sa fie mai mic cam cu 1,5 lei", a declarat, pentru Agerpres, economistul Companiei de Apă Buzău, Dragomir Văsii.
Ce a spus economistul despre tarifele înregistrate
În contrast, AQUATORONTAL SRL din Timiș practică cel mai accesibil tarif pentru apă potabilă, de 3,52 lei/mc, exclusiv TVA. Diferențele semnificative dintre tarife se explică prin diverse condiții de exploatare și tipuri de sistem, iar tariful pentru canalizare/canalizare-epurare, aprobat pentru anul 2023, este de 6,44 lei/mc, exclusiv TVA, potrivit realitatea.net
Economistul Companiei de Apă Buzău, Dragomir Văsii, a explicat că tarifele înregistrate sunt rezultatul unei strategii tarifare pentru perioada 2020-2025, impusă de Uniunea Europeană și susținută de investiții și împrumuturi.