Locul din România unde se găsește "Humăria - aurul negru". De ce se spune că aici se ascunde "o comoară" în pământ
În nordul Moldovei, într-o comună din Botoșani, se spune că se ascunde o comoară, deoarece aici se găsește cel mai fertil sol din România. Înainte de Revoluție, de aici erau scoase producții record.
- Județul Botoșani ascunde o comoară uriașă
- Cel mai fertil sol din România
Aici e locul din România unde se găsește ”Humăria-aurul negru”, o adevărată comoară
Județul Botoșani ascunde o adevărată comoară, asta deoarece în comuna Mileanca, nu departe de granița de nord a României, se află unul dintre cele mai fertile soluri de la noi din țară. Este vorba despre un pământ cu totul aparte și care e cunoscut în întreaga țară.
”Este cernoziomul cambic de la Mileanca. La Botoșani avem terenuri foarte fericile”, a precizat Cristian Delibaș, șeful Direcției Agricole din Botoșani.
Toți localnicii din Mileanca cunoscut dintotdeauna propritățiile solului. Pământul este unul vechi și capricios, iar aceștia îl numesc ”humărie” dat fiind faptul că cine știe să-l lucreze are posibilități foarte mari de a avea o producție uriașă, iar specialiștii din domeniu susțin că într-adevăr are proprități uriașe.
”Humăria-aurul negru din Botoșani” are o mulțime de proprietăți
Aceștia spun că acest sol lucrează foarte bine doar în perioada cu multe precipitații, iar el atunci poate fi însămânțat, din acest timp are o perioadă scurtă în care se poate face o recoltă.
Calitățile acestui sol au fost exploatate foarte mult și în anii 60, în agricultura comunistă. Localnicii spun că aici erau obținute producții record, chiar și până la 10 tone la hectar de porumb.
În momentul de față, localitatea Mileanca din județul Botoșani are peste 6000 de hectare arabile, iar majoritatea sunt deținute de mai marii fermieri, chiar și cei care au un capital străin.
Oamenii din sat lucrează pe loturi mici de pământ, dar chiar și așa, aceștia sunt mulțumiți an de ani de producția de recoltă pe care o fac.