Locul din România unde se găsește tunelul secret al Reginei Maria. Se află lângă un castel cunoscut din țară
Regina Maria a fost o figură importantă în istoria România și a reprezentat staul în relațiile internaționale. Pe lângă meritele pe care le are, puține persoane știu de tunelul care s-a construit la ordinul său, lângă Castelul Bran. Turiștii îl pot vizita oricând și pot reface traseul soției Regelui Ferdinant I.
- Locul din România unde se găsește tunelul secret al Reginei Maria
- Se află lângă un castel cunoscut din țară
Regina Maria a României, cunoscută și sub numele de Maria a României sau Maria de Edinburgh, a fost regină consort a României, ca soție a Regelui Ferdinand I. A fost una dintre cele mai remarcabile personalități ale Europei în prima jumătate a secolului al XX-lea. Detaliile acestea sunt cunoscute, însă, puține persoane știu că Majestatea Sa a deținut și un tunel în apropierea unui castel impresionant. Care a fost motivul construcției din anul 1930.
Locul unde se află tunelul Reginei Maria
România este celebră pentru peisajele sale impresionante, iar turiștii rămân uimiți de ceea ce pot găsi aici. Țara ascunde locuri cu o frumusețe aparte, pline de farmec și mister. Puțini români cunosc detaliul important de la Castelul Bran. În curtea sa, există un tunel special, construit la cererea Reginei Maria a României, în anul 1930.
Reabilitat în 2017, acest tunel este acum deschis vizitatorilor și se află în incinta Castelului Bran, unul dintre cele mai populare obiective turistice din Brașov și poate chiar cel mai frecventat. Mii de turiști îi calcă anual pragul, mai ales din străinătate, cunoscând legenda lui Dracula. Însă, venind în acest loc, vor descoperi și construcția pe care o folosea Regina Maria cel mai des.
De ce s-a construit tunelul
Tunelul a fost construit pentru un scop clar. Acesta a fost acela de a permită Reginei Maria, care suferea de artrită în acea perioadă, să se deplaseze mai rapid între curtea interioară a castelului și grădina regală.
Astăzi, tunelul oferă vizitatorilor o oportunitate captivantă de a explora o parte din istoria regală a României și de a descoperi un aspect mai puțin cunoscut al faimosului Castel Bran.
Tunel este încărcat de istorie și a devenit accesibil pentru vizitare după o restaurare care a implicat o investiție de aproximativ un milion de euro. O noutate importantă este adăugarea unui lift care facilitează legătura între castel și parc, pe o distanță de aproximativ 40 de metri. Prin intermediul acestui lift, turiștii pot retrăi traseul pe care Regina Maria îl străbătea atunci când dorea să ajungă mai rapid în castel.
”Construcţia unicat a fost executată în cadrul unui monument istoric în condiţii deosebite, în subteran, cu tehnologii speciale, deoarece geometria, atât a tunelului, cât şi a domului, presupune secţiuni fără nici un fel de repetabilitate şi un grad extrem de ridicat de dificultate în realizare. 12 mineri au dislocat 330 metri cubi de stâncă de diverse durităţi, pentru a putea fi mărită secţiunea puţului şi a tunelului orizontal.
În egală măsură, cabina liftului este special proiectată pentru Castelul Bran, este unică, are un termen de garanţie de 25 de ani de funcţionare zilnică şi deţine un record deosebit: efectuează cea mai lungă cursă avizată din România, de 31,5 metri, între cele două staţii, cea de pornire şi cea de sosire“, a declarat Bogdana Balmuş, PR manager al Castelului Bran pentru Adevărul.
Intrarea în tunelul secret al Reginei Maria se face chiar în apropierea Casei de Ceai, locul unde a doua regină a României obișnuia să servească ceaiul. Este de menționat că în 2006, Castelul Bran a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg, fiul principesei Ileana, și surorilor sale. Acesta, în vârstă de 86 de ani, este arhitect și locuiește în New York, iar Castelul Bran este administrat de o companie românească.