Ludovic Orban, declarații tranșante, după ce s-a spus că secțiile ATI sunt pline: ”Nu trebuie să internăm pe oricine”
Astăzi, 8 octombrie, Ludovic Orban a făcut declarații tranșante după ce s-a spus că secțiile ATI sunt pline, fiind mulți români în stare gravă din cauza coronavirusului.
- Ce se întâmplă în secțiile ATI.
- Ludovic Orban impune măsuri noi pentru problemele din spitale.
Fiindcă numărul de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus crește îngrijorător de la zi la zi în țara noastră, premierul României i-a cerut ministrului Sănătății o reevaluare a situației în care ne aflăm. Astfel, Orban își dorește o creștere a capacității de testare, dar și a numărului de paturi de la ATI, căci situația din spitale nu este deloc una favorabilă.
„Creşteţi în continuare capacitatea de testare, creşteţi în continuare numărul de paturi la terapie intensivă şi de asemenea, numărul de paturi pentru cazuri intermediare, pentru cei care doresc să se trateze în spital şi nu vor să se trateze într-un loc în care se izolează la domiciliu sau în altă locaţie”, i-a spus Ludovic Orban ministrului sănătății, conform Digi24.
Ce a spus Ludovic Orban după ce secțiile ATI s-au umplut de bolnavi infectați cu COVID-19
Ei bine, și pentru că multe spitale au ajuns la capacitate maximă în secțiile de terapie intensivă, mai ales acum când numărul infectărilor este în creștere și tot mai multe persoane au făcut o formă gravă, Orban a subliniat că nu orice persoană trebuie internată. Premierul spune ”că există tendința” ca toți bolnavii de COVID-19 să fie trimiși pe secția ATI, deși ei nu au neapărat această nevoie.
„Instituționalizați mai clar ceea ce am discutat noi: nu trebuie să intre în ATI oricine. Există această tendință de a interna în secții de terapie intensivă bolnavi care nu necesită neapărat terapie intensivă și atunci, să existe saloanele intermediare despre care am vorbit, în care în mod evident se monitorizează evoluția stării de sănătate mai atent, dar nu necesită neapărat internarea în secția de terapie intensivă. Plus operaționalizarea tuturor secțiilor”, a sublinita Orban.
De asemenea, pe lângă toate aceste decizii pe care le-a impus, premierul a cerut și DSP-urilor mai multă implicare și anchete epidemiologice mai ample, pentru a stopa cât mai mult răspândirea virusului ucigaș în comunitate.
”În continuare insistați nu numai cantitativ, ci și calitativ pe aceste anchete epidemiologice, pentru că asta e forma de luptă cea mai bună: izolarea persoanelor de contact, cum am fost și eu”, a mai afirmat premierul.