”Lupta cu virusul a fost pierdută”. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iași, anunț îngrijorător după ce Secția ATI a rămas fără locuri
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iași a ieșit în spațiul public și afăcut un anunț îngrijorător. În plin val patru al pandemiei, medicul spune cu lupta cu virusul din China a fost pierdută în multe unități medicale. Anunțul specialistului vine după ce Secția ATI a rămas fără locuri, pacienții fiind îngrijiți pe holurile spitalului.
- Toate paturile cu oxigen din Spitalul „Sf Spiridon”, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul CFR din Iaşi sunt ocupate.
- Medicii trag un semnal de alarmă.
După ce campania de vaccinare a cam eșuat la noi în țară, căci nu s-a atins pragul dorit, anunțat în urmă cu câteva luni, Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, pune situația dramatică din spitale pe seama dezinformării populaţiei și a ratei mici de imunizare.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iași spune că lupta cu COVID-19 a fost pierdută
În aceste condiții, când în județul Iași, ca și în București de altfel, în multe spitale, pe secția de Terapie Intensivă nu mai sunt locuri, specialistul a făcut o declarație pe care, cu siguranță, niciun român nu și-ar fi dorit să o audă.
Managerul spitalului spune că la acest moment lupta pe care România o duce cu virusul chinez de aproape doi ani este pierdută, indiferent câți medici se implică în salvarea pacienților infectați cu noul coronavirus și indiferent câte spații medicale se vor aloca tratării acestora.
„Lupta cu virusul SARS-CoV-2 a fost pierdută! Toate unităţile sanitare împreună cu Unităţile şi Compartimentele Primiri Urgenţe au pus la dispoziţie maximum resurselor umane, financiare (mai puţin Spitalul Militar, care, în niciunul dintre valurile pandemice nu şi-a făcut «simţită prezenţa»). Putem să operaţionalizăm cât de multe paturi ATI, putem deschide noi spitale sau converti cât de multe secţii non-covid în secţii COVID, rata scăzută a vaccinării împreună cu dezinformarea populaţiei a fost factorul determinant care ne-a adus în acest scenariu”, a declarat medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, citat de Agerpres.
De aceeași părere cu medicul Florin Roșu este și Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU-SMURD Iaşi. Aceasta spune că s-a ajuns, din nou, în situația în care pacienții aflați în stare gravă din cauza infecției cu virusul care a izbucnit în Wuhan să fie ținuți și oxigenați pe holurile spitalului, pe scaune.
De asemenea, Diana Cimpoeșu susține că cei aflați acum în stare critică, care au umplut secțiile de Terapie Intensivă, ar fi avut șansă să nu treacă prin această luptă de supraviețuire dacă s-ar fi vaccinat până la acest moment.
„Familiile sunt nemulţumite că nu mai sunt paturi. Ţinem o parte din pacienţi pe scaun cu oxigen. Am primit două locuri la ATI de la Spitalul Buhuşi, dar toţi refuză să meargă. Cei care vor mai veni la spital nu vor mai avea locuri sau ventilatoare. Toţi cei care se află pe ventilator sau au nevoie de oxigen cu flux mare aveau prilejul să se vaccineze, dar nu au făcut-o. Nu ar fi ajuns în stare atât de gravă dacă erau vaccinaţi”, a spus coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, doctorul Diana Cimpoeşu.