Milionarii expulzați pentru legături cu mafia chineză se întorc în România / Toată „afacerea” îi costă 4 lei
De
Narcis Voica.
Publicat pe 18.02.2022 la 23:38
Actualizat pe 18.02.2022 la 23:38
Judecătorii urmează să dea un verdict în dosarul unor milionari din China - expulzați în 2012, pentru legături cu mafia și spionaj - care vor să se întoarcă în România.
- Patru afaceriști chinezi expulzați pentru crimă organizată și spionaj se întorc în România
- Unul dintre ei a deschis proces, pentru a se constanta că au ispășit pedeapsa de zece ani
- Toată „afacerea” îi costă pe milionari doar 4 lei
Declarați în 2012 persoane indezirabile pe teritoriul României, pe o perioadă de zece ani, patru milionari chinezi încearcă să revină pe plaiuri mioritice, pentru a-și continua afacerile pe care le aveau cu persoane influente și rude de politicieni. Și, cum nimic nu este gratis, cei patru milionari trebuie să pună mână de la mână, ca să achite taxa de timbru în dosarul deschis de unul dintre ei: 4 lei. Fiindcă există riscul ca afaceriștii să nu își permită o asemenea sumă, instanța precizat că revizuentul poate să ceară cerere de ajutor public judiciar, pentru a plăti mai puțin sau pentru a putea achita în rate, timp de 12 luni.
„Admite sesizarea din oficiu. Preschimbă termenul de judecată acordat la data de 17.02.2022 C 2I la data de 25.02.2022 C 1I, pentru când se citează părţile din dosarul de fond, revizuentul cu menţiunea achitării taxei de timbru în cuantum de 4 lei cu menţiunea că în 5 zile de la comunicare poate formula cerere de ajutor public, iar în 3 zile de la comunicare poate formula cerere de reexaminare, iar intimaţii cu copie cerere pentru a formula întâmpinare cu cel puţin 5 zile înaintea termenului de judecată fixat în cauză, toate părţile cu copie a prezentei încheieri de preschimbare a termenului de judecată. Se ataşează dosarul de fond şi se emite adresă către CIC al CAB pentru a se comunica dacă documentaţia ataşată dosarului de fond a fost restituită emitentului. În caz afirmativ se emite preparatoriu adresă către emitentul documentaţiei comunicată CAB în vederea soluţionării dosarului de fond pentru înaintare având în vedere formularea prezentei cereri de revizuire. Se emite adresă Baroul Bucureşti şi UNBR pentru a transmite în dosarul cauzei, la dispoziţia revizuentului, o listă cu avocaţi care deţin autorizaţie ORNISS în vederea soluţionării prezentei cereri de revizuire. Pronunţată în şedinţă publică azi 14.02.2022”, a stabilit Curtea de Apel București.
În 2012, cei patru afaceriști au fost declarați persoane indezirabile pe teritoriul României, așa că și-au mutat cartierul general în Republica Moldova. Conform unui comunicat emis de Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGIPI) la acea dată, cei patru chinezi „au constituit un grup organizat, cu preocupări circumscrise criminalității organizate, prezența acestora pe teritoriul țării facilitând demersurile pe linia generării unor circuite financiare ilegale autosustenabile, cu impact direct în planul vulnerabilizării climatului de ordine publică și a mediului de securitate intern”. Mecanismul financiar ilegal creat de cei patru, alcătuit din peste o mie de firme, a avut drept scop principal prejudicierea bugetului statului român, prin operațiuni de export cu mărfuri achițizionate la negru, înregistrate prin mai multe societăți comerciale, în scopul recuperării taxei pe valoare adăugată, spălare de bani, operațiuni de import cu eludarea taxelor vamale, externalizare ilegală de fonduri, activități ce au fost derulate prin implicarea unor terți.
Potrivit anchetatorilor, coordonarea activităților ilegale la nivelul Capitalei și al altor județe era realizată de către membrii grupării cât și de persoane interpuse, fiecare având un rol bine determinat și utilizând o gamă extrem de diversificată de metode, pentru îndeplinirea scopurilor propuse, acțiuni care au avut ca efect imediat slăbirea încrederii și siguranței civice, prin folosirea unor acte de corupție, violență, șantaj, reușind să prejudicieze bugetul consolidat al statului. Totodată, conform DGIPI, modalitățile folosite constau în importul de mărfuri produse în China, folosindu-se cu precădere serviciile anumitor comisionari vamali și cointeresarea materială a organelor de control, cu scopul favorizării operațiunilor de contrabandă, eludarea taxelor vamale și a prevederilor legale cu privire la drepturile de autor. Ulterior, sumele obținute erau reinvestite, prin alte firme cu acționariat chinez, pentru achiziționarea unor mărfuri de pe piața românească. Mai mult, potrivit DGIPI, cei patru au fost implicați în activități de culegere de informații pe teritoriul României, în domeniul economic, context ce a favorizat constituirea și consolidarea grupului infracțional.