Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a recunoscut că n-ar putea trăi dintr-un salariu de învățător: ”Categoric total insuficient”
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, are din ce în ce mai multe apariții publice, chiar înainte redeschiderii școlilor. Ministrul a dat cărțile pe față într-o emisiune TV și a recunoscut că i-ar fi imposibil să trăiască din salariul pe care l-ar câștiga dacă ar fi învățător, motiv pentru care militează pentru majorarea salariilor, așa cum chiar el a mărturisit. Iată ce a declarat Sorin Cîmpeanu!
- Ce salariu are un învățător debutant
- Sorin Cîmpeanu militează pentru creșterea salariilor
- Ministrul Educației, anunț pentru învățători
Invitat într-o emisiune TV, Sorin Cîmpeanu a spus lucrurilor pe nume și a recunoscut că salariile pe care le câștigă învățătorii din România sunt extrem de mici și că el, personal, nu s-ar descurca cu o astfel de sumă lunar.
Sorin Cîmpeanu a recunoscut că n-ar putea trăi dintr-un salariu de învățător
Ministrul Educației Naționale a afirmat că un învățător debutant câștigă suma de 2.600 de lei lunar, ceea ce i se pare extrem de puțin, iar un cadru didactic care primește o astfel de sumă lunar se confruntă cu probleme de ordin financiar.
De aceea, Sorin Cîmpeanu a povestit că luptă pentru majorarea salariilor, în condițiile în care remunerația este insuficientă, chiar dacă învățătorii avansează și au vechime. De asemenea, ministrul a mai mărturisit că este și a fost întotdeauna adeptul unei salarizări motivante.
”Am fost pus să aleg între două variante rele, am încercat s-o aleg pe cea mai puțin rea. Nu sunt nici ministru de finanțe, nici premier. Dacă voi beneficia de înțelegerea cadrelor didactice, voi fi primul care va milita pentru creșterile salariale meritate, dar și necesare, pentru a motiva. Foarte greu aș putea să trăiesc dintr-un salariu de învățător. Debutanții au salariu 2.600 de lei, categoric total insuficient, foarte greu se pot descurca, e demotivant”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
3.500 de locuri noi de muncă pentru învățători, în România
Mai mult decât atât, Ministrul Educației Naționale a afirmat că a suplimentat numărul de posturi din învățământ cu 3.500 printr-o Hotărâre de Guvern și că pentru ”multe alte lucruri urgente”, începând cu data de 13 septembrie, va fi nevoie de noi resurse financiare.
Sorin Cîmpeanu a mai recunoscut că sistemul de educație din România este unul dintre cele mai învechite din Europa. Ministrul a afirmat că acest lucru este din cauza faptului că românii nu au conștientizat mereu importanța educației la noi în țară.
”Educația stă la baza tuturor lucrurilor. Lipsa de educație o vor plăti elevii, apoi profesorii, apoi noi toți. După 30 de ani în care problemele s-au multiplicat, nicidecum s-au rezolvat, am ajuns în această situație. Dacă nici acum nu vom reuși să redresăm sistemul de educație, România va avea o mare problemă”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
În plus, Sorin Cîmpeanu a admis faptul că în învățământul românesc poate fi vorba despre o inechitate profundă. Această inechitate este cauzată și de pandemia de coronavirus, care a dat peste cap întreg globul pământesc și, în acest fel, s-a creat inegalitate între mediul urban și cel rural, în defavoarea celui din urmă.