Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat stare de alertă epidemică. Măsurile luate în România, după creșterea numărului cazurilor de gripă
Astăzi, Alexandru Rafila a anunțat stare de alertă epidemică, situația care aduce mai multe recomandări și măsuri luate de autorități. Ministrul Sănătății a explicat faptul că s-au identificat măsuri astfel încât să nu existe posibilitatea ca România să se confrunte cu o situație dificilă, cum ar fi izolarea sau carantina.
- Alexandru Rafila a anunțat stare de alertă epidemică
- Ce măsuri au luat autoritățile
Alexandru Rafila a precizat că nu își dorește să se ajungă la izolare sau carantină, de aceea, este bine ca populația să ia în considerare recomandările făcute de specialiști.
În plus, s-au discutat și problemele care ar putea apărea în școli, dat fiind faptul că preșcolarii și elevii sunt mult mai sensibili în acest sezon.
Alexandru Rafila a anunțat stare de alertă epidemică
După o creștere însemnată a numărului de cazuri de gripă, Ministrul Sănătății a anunțat stare de alertă epidemică.
Alexandru Rafila a explicat faptul că nu se dorește luarea unor măsuri radicale, care să împiedice desfășurarea activiților economice și sociale în mod normal, dar nici să pună presiune pe populație, pentru a se ajunga la izolare și carantină.
„O să emit o instrucțiune, legea 95 îmi permite acest lucru, o să adopt o instrucțiune, tot așa conform prevederilor legii 95 există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situație în care, există o lege adoptată în timpul pandemiei, iar această lege generează automat anumite restricții. Ori dumneavoastră ați văzut că abordarea noastră a fost o abordare care să vină în sprijinul desfășurării normale a activității economice și sociale, să menținem școlile deschise, nu să introducem iar chestiuni legate de carantină și de izolare”, a explicat Alexandru Rafila.
Ce măsuri a recomandat Alexandru Rafila pentru populație
În plus, Ministrul Sănătății a venit și cu o serie de recomandări pentru populație, printre acestea numărându-se:
- Evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție
- Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului
- Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință
- Consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare
- Consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean
- Continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici.
Recomandări asemănătoare s-au făcut și pentru colectivități, cum ar fi instituțiile de învățământ sau locul de muncă, pentru a împiedica apariția unei situații ce poate aduce restricții.
Alexandru Rafila a precizat că, potrivit estimărilor, se poate ajunge la un vârf al numărului de cazuri de gripă de pe 15 ianuarie până la 10 februarie.
Măsuri au fost luate și în spitale, unde tot mai mulți români au ajuns cu probleme de sănătate. Alexandru Rafila a precizat că în unități este obligatorie masca de protecție pentru personalul medical, dar și pentru cei care intră în contact cu medicii.
Și durata vizitelor este mai scurtă în această perioadă. În plus, Ministrul Sănătății a venit cu recomandarea către personalul medical să se vaccineze împotriva gripei, dacă nu au făcut-o deja.
De asemenea, la începerea programului, va avea loc și triajul, iar cei care au simptome, vor fi trimiși acasă și vor sta izolați la domiciliu.