Molifta după naștere. Ce este, la câte zile se face și ce mai spun tradițiile
În limba slavonă, „molifta” înseamnă o rugăciune specială care se citește pentru alungarea duhurilor rele, așa cum este Molifta Sfântului Vasile. Și pentru femeile care aduc pe lume un copil trebuie să respecte mai multe tradiții.
- Ce este molifta după naștere
- Când se face și ce tradiții trebuie respectate
În general, la scurt timp după ce o femeie devină mamă, se citesc trei rugăciuni speciale atunci când se face molifta. Prima dintre ele este pentru nou-născut și mamă, urmată de cea la 8 zile distanță și mai apoi cea pentru 40 de zile.
Ce este molifta
Se spune că este bine ca mamele să respecte aceste tradiții, pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu, după ce au adus pe lume un copil. Încă din cele mai vechi timpuri, s-au respectat cele trei tradiții, care presupune citirea rugăciunilor pentru mamă și prunc, astfel încât cei doi să fie apărați de duhurile rele și să poată ieși din casă
Ce semnificație are molifta după naștere
În cărțile sfinte, se spune că o femeie poate intra în Biserică sau se poate împărtăși ori spovedi abia după ce și-a făcut molifta, care are rolul de purificare, dar și protejare a copilului de duhurile rele. Primele două slujbe sunt mai importante pentru mamă, urmând ca a treia moliftă să fie dedicată bebelușului, atunci când preotul pune mâna pe capul lui și citește alte trei rugăciuni.
La câte zile după naștere se face molifta
Molifta la 8 zile după naștere
Prima moliftă se face la o zi distanță de la naștere, în general de către preoții de la maternitate. Mai apoi, se face cea de-a doua moliftă, atunci când i se pune copilului numele. Tot atunci, se citește pentru prunc mai multe rugăciune, care preced Taina Botezului.
Molifta la 40 de zile după naștere
La 40 de zile distanță se face cea de-a treia moliftă, atunci când se citesc mai multe rugăciuni pentru prunc, astfel încât să poate fi botezat, iar mai apoi împărtășit. Tot atunci, se face molifta femeii lăuze, ca mai apoi să poată participa la restul slujbelor.
Ce îți trebuie pentru molifta după naștere
Pe lângă rugăciunile care se citesc, la molifta după naștere se sfințește apa din care trebuie să bea mama, iar copilul trebuie stropit la 8 zile de la naștere. Se spune că așa micuțul este protejat de duhurile rele, iar femeia va putea merge la biserică, după ce este respectat ritualul. După 40 de zile, preotul citește alte rugăciuni, moment care marchează sfârșitul lehuziei.
Obiceiuri și superstiții despre perioada de lăuzie
Se spune că nu este bine ca femeie care tocmai a născut să iasă din casă dacă nu are măcar prima moliftă făcută. La fel se spune și despre momentul în care mama iese pentru prima dată din casă după ce a născut. O altă tradiție spune că nu este bine ca bebelușul să fie scos afară dacă nu este botezat ori dacă nu i s-au citit rugăciunile de după 8 zile.