Nereguli majore la Spitalul Județean din Piatra Neamț. Directorul Autorității pentru Calitatea în Sănătate: ”Nu a intrat în ciclul actual de acreditare”
Incendiul de sâmbătă seară a scos la iveală mai multe nereguli majore la Spitalul Județean din Piatra Neamț. Se pare că lista regulilor încălcate făcute în urmă cu ceva timp este lungă, comform directorului Autorității pentru Calitate în Sănătate.
- Spitalul Județean din piatra Neamț nu avea acreditare.
- La locul tragediei nue xista niciun plan de prevenire a incendiilor și evacuare a victimelor.
Seara de sâmbătă a lăsat multe familii îndoliate, căci zece persoane și-au pierdut viața în incendiul care a izbucnit la Spitalul Județean din Piatra Neamț. De asemenea, alte victime se află în stare gravă, pentru salvarea lor fiind chemați de acasă medici și asistenți din Iași.
În urma incendiului devastator, care a și distrus etajul doi al clădirii spitalecești, au și apărut imaginile înfiorătoare din salonul în care a avut loc tragedia din această seară. Acum totul este făcut scrum, deși zecile de pompieri sosite la fața locului au stins imediat flăcările.
Listă lungă de nereguli găsite la Spitalul Județean din Piatra Neamț
Însă, acum, după ce cei zece pacienți intubați și-au pierdut viața, au ieșit la iveală și alte detalii cutremurătoare. Conform lui Marius Filip, directorul Unității de Standarde din cadrul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, se pare că spitalul era vizat pentru acreditare abia pentru anul viitor. Căci lista cu nereguli găsite la ultima verificare este una lungă.
„Spitalul nu a intrat în ciclul actual de acreditare, respectiv el este vizat de-abia pentru anul viitor pentru acreditare, dar de la ultima acreditare noi ne-am uitat rapid peste niște rezultate și tocmai în zona în care instituția trebuia să asigure siguranța personalului, inclusiv a pacienților, printr-un plan de prevenire a incendiilor și evacuare a acestora, așa suna indicatorul la vremea respectivă, are patru indicatori cu neconformități, respectiv nu aveau responsabili pentru prevenirea incendiilor nominalizați pentru fiecare secție sau serviciu, nu aveau responsabili de intervenție în caz de incendiu declanșat, nu aveau program de instruire. În fine, la ultima evaluare cam așa se prezentau, din păcate”, a declarat directorul Unității de Standarde din cadrul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, scrie Digi24.
Acum însă, după cele știute din trecut, Marius Filip susține că o nouă verificare va fi făcută în cadrul spitalului după ce anchetele oamenilor legii vor ajunge la final, astfel încât lucrurile să se mai liniștească.
”Acum, nu știm ce s-a întâmplat acolo. Noi vom ajunge acolo undeva mai după ce se termină anchetele, în momentul în care se mai liniștesc lucrurile și vom reevalua situația din punctul nostru de vedere. În secția ATI, ai în primul rând curent electric și surse de oxigen, iar oxigenul în contact cu orice sursă de flacără sau cu grăsime explodează”, a mai menționat Marius Filip.