Noua metodă de înșelăciune în România care te poate lăsa fără bani în cont. Poliția a transmis un avertisment important: ”Să transfere...”
În România circulă o nouă metodă de înșelătorie, lansată de un grup de oameni care pretind că sunt angajați ai unor bănci. Ca oamenii să nu rămână fără bani în cont, Poliția Română a transmis un avertisment important.
- Noua metodă de înșelăciune în România
- Oamenii au fost avertizați de Poliția Română
Oamenii pot deveni, din nou, ținta unei noi metode de înșelătorie în România. Dacă până acum era vorba despre mesaje care circulau pe rețelele de socializare, acum lucrurile au devenit serioase. Cei care lansează astfel de practici ilegale sunt presupuși angajați au unei bănci, care reușesc să obțină bani din conturile oamenilor.
Noua metodă de înșelăciune în România
Mai exact, este vorba despre o nouă campanie de fraudă online, care circulă prin țări precum Germania, Austria, Olanda, Finlanda și Belgia. Oamenii sunt sunați de angajați falși de la bancă și li se spune că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare sunt vulnerabile, astfel că trebuie să transfere de urgență soldul într-un cont care aparține băncii și este sigur.
Ținta înșelătorilor sunt oamenii vulnerabili, persoane mai în vârstă, ușor de convins și nu cu multe cunoștiințe financiare. În acest fel, victimele rămân fără bani în conturile bancare, iar sumele ajung să fie trandformate în criptomonede, iar înșelătorii devin mult mai greu de depistat după această operațiune. Metoda este cunoscută după numele de ”phone number spoofing”.
”În această modalitate, bănuiții conving persoanele vătămate, în general persoane în vârstă sau cu o educație financiară precară, să transfere banii în conturi bancare controlate de aceștia, deschise la aceeași bancă, de unde sumele sunt transferate succesiv și transformate în criptomonede, în vederea îngreunării depistării persoanelor bănuite. Acest tip de înșelăciune este cunoscut instituțiilor de aplicare a legii sub denumirea de phone number spoofing”, a transmis Poliția Română.
Ce trebuie să facă oamenii care au fost sunați
În cazul în care o persoană a fost la un pas să cadă în plasa acestei metode de înșelăciune și au fost sunați de angajați falși ai băncii, Poliția Română le recomandă să evite conversațiile cu aceștia, să nu acceseze eventuale link-uri sau fișiere și să se adreseze oamenilor legii.