Obligativitatea purtării măștii de protecție în exterior este neconstituțională. Decizia de ultimă oră a CCR
CCR a decis că obligativitatea purtării măștii de protecție în exterior este neconstituțională. Potrivit hotărârii, toată OUG 192/2020, prin care era introdusă și obligativitatea purtării măștii în exterior, este neconstituțională. Totuși, ordonanța rămâne în vigoare până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial.
- Obligativitatea purtării măștii de protecție în exterior e neconstituțională.
- Ce implică decizia CCR
Obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber este neconstituțională, potrivit deciziei de ultimă oră a Curții Constituționale a României. Cu toate acestea, ordonanța care reglementează și această regulă va rămâne în vigoare până când decizia va fi publicată în Monitorul Oficial, ceea ce poate dura şi 30 de zile.
CCR a decis că obligativitatea purtării măștii de protecție în exterior este neconstituțională
„În şedinţa din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă.
Curtea a constatat neconstituţionalitatea în ansamblu a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale ale art.1 alin.(3) şi (5) şi art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ. Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislaţiei, în condiţiile art.147 alin.(1) şi (4) din Constituţie, doar dispoziţiile cuprinse în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă rămân în continuare în vigoare”, se arată în comunicatul de presă al CCR.
Decizia, definitivă şi general obligatorie
Astfel, CCR a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020, pentru că a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.
Prin această decizie a CCR sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.
Cu alte cuvinte, decizia vizează legislația potrivit căreia pe durata stării de alertă s-a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, prin ordinul comun al ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne.
Decizia Curții Constituționale a României este definitivă şi general obligatorie.