Ordinul de protecție va fi emis pentru toate categoriile de victime. Anunțul făcut de ministrul Justiției, Alina Gorghiu
A fost adoptată în Senat legea extinderii ordinului de protecție însă cu un amendament în ceea ce privește victimele, în sensul că s-a introdus principiul că agresorul plătește. Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Justiției, Alina Gorghiu, ordinul de protecție va fi emis pentru toate categoriile de victime.
- A fost adoptată în Senat legea extinderii ordinului de protecție
- Ordinul de protecție va fi emis pentru toate categoriile de victime
În cursul zilei de azi, ministrul Justiției a declarat că legea extinderii ordinului de protecție a fost adoptată la începutul acestei săptămâni, luni, în Senat, cu 83 de voturi. Alina Gorghiu a menționat și că a fost susținut și totodată adoptat un amendament foarte important cu privire la victime.
Ordinul de protecție va fi emis pentru toate categoriile de victime
Ordinul de protecție se va emite și pentru violență psihică, hărțuire online, amenințare online și apeluri telefonice multiple în timpul nopții, scrie stiripesurse.ro. Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Justiției, legea extinderii ordinului de protecție a fost adoptată la începutul acestei săptămâni, luni, în Senat, cu 83 de voturi.
„S-a introdus principiul că agresorul plătește. Fac un apel la Camera Deputaților să adopte această lege într-un termen rezonabil pentru că este foarte important să avem grijă de orice victimă din România și să pedepsim orice agresor”, a spus ministrul Justiției, scrie sursa menționată anterior.
Legat de procedurile legate de emiterea ordinului de protecție și a ordinului provizoriu de protecție, Alina Gorghiu susține că acestea nu ar trebui să presupună anumite cheltuieli de judecată care la acest moment sunt avansate de stat.
„Sunt cheltuieli în cadrul ajutorului public judiciar. Ministerul Justiției a susținut că aceste cheltuieli nu trebuie să fie plătite de stat și mă bucur că Parlamentul României a preluat acest amendament pentru că au fost de acord cu principiul pe care l-am menționat și anume că nu e normal ca victima să plătească, nu e normal ca statul român să plătească, este firesc ca agresorul să fie cel care suportă cheltuielile”, spune ministrul.
În România sunt raportate sute de cazuri de violență domestică pe zi
Potrivit precizărilor făcute de Alina Gorghiu, în România sunt 160 de cazuri de violență domestică pe zi. De asemenea, există multe alte tipuri de violență care nu se circumscriu domeniului de violență domestică.
Ministrul Justiției a declarat că, la nivel național, în primele 9 luni au fost emise 9.880 de ordine de protecție provizorii și 9.003 de ordine de protecție. Intervențiile la cazurile de violență domestică sunt în număr de 79.442, din care 37.417 în urban și 42.025 în mediul rural.
Pe lângă aceste date, există încă o mulțime de femei care din frică sau din alte motive își duc în tăcere suferința.