Pericolul neștiut din carnea de porc. La ce riscuri se pot expune românii în această perioadă: "Sunt bacterii care rezistă la temperaturi mari"
Românii trebuie să fie foarte atenție când fac cumpărăturile pentru sărbătorile de iarnă! Nu ne mai desparte foarte mult timp de mult așteptată perioadă a anului, astfel că, foarte mulţi deja au început cursele pentru cumpărături pentru masa de Crăciun. Carnea de porc, cârnaţii, caltaboşul, lebărul sau tobă sunt cele mai căutate alimente în această perioadă. Iată la ce trebuie să fii atent!
- Pericolul din carnea de porc
- Riscurile la care se expun românii
Carnea de porc este nelipsită de pe mesele românilor în pragul sărbătorilor de iarnă. S-a constatat faptul că românii consumă milioane de porci anual, aproximativ un milion de porci fiind sacrificaţi doar în preajma sărbătorilor de iarnă.
Pericolul din carnea de porc
Românii sunt sfătuiți să fie foarte atenți când și de unde își cumpără carne de porc pentru masa de Crăciun.
Ei bine, specialiștii susțin că este foarte important că acest produs să fie cumpărat doar din unitățile autorizate, în timp ce cei care vor tăia porcul în gospodării sunt sfătuiți să ducă carnea la un laborator.
"Românii ocupă locuri fruntașe în Europa, privind consumul de carne de porc. Dacă ați consumat carne infectată este foarte important să mergeți la spital, mai ales dacă apare febra, tulburările digestive sau respiratorii.
Din punct de vedere infecțios, riscurile sunt foarte importante. În carnea de porc sunt foarte multe bacterii care pot provoca boli grave.", a spus medicul Tudor Ciuhodaru, potrivit Antena 3 CNN.
Simptome cu care ne putem confrunta ducă consumarea de carne de porc infectată
Normele de igienă în această perioadă trebuie respectate cu strictețe, iar carnea trebuie preparată corect.
Specialiștii au precizat că nu este bine ca acest produs să fie depozitat alături de alte alimente din frigider. Medicii specialiști trag un semnal de alarmă și afirmă că acest tip de carne poate conține bacterii care rezistă la temperaturi foarte mari.
"Printre cele mai întâlnite simptome sunt: diaree, dureri abdominale, dureri musculare sau fenomene neurologice şi chiar decese. Printre cele mai comune simptome sunt starea de rău, scăderea apetitului, scăderea în greutate, iar în cele mai severe cazuri se poate ajunge la convulsii, atunci când parazitul migrează spre creier.
Când vine vorba de gravide, listerioza poate duce la riscul de avort, de naștere prematură, lucruri care nu sunt de neglijat. Prevenția este cea mai importantă în astfel de situații. Din punct de vedere alimentar, carnea de porc asigură jumătate din aportul necesar proteic în fiecare zi, 15% din cantitatea de fier şi 15% din cantitatea de zinc.", a mai spus medicul specialist.