Persoanele sub control judiciar, monitorizate cu brățări electronice! De când intră în vigoare decizia
Persoanele aflate sub control judiciar vor fi monitorizate cu ajutorul brățărilor electronice. Această decizie intră în vigoare în urma unei noi reguli adoptate de autorități, având scopul declarat de a îmbunătăți supravegherea.
- Persoanele sub control judiciar vor fi monitorizate cu brățări electronice
- Care sunt beneficiile
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat joi o măsură decisivă în lupta împotriva infracționalității: începând cu 1 octombrie, persoanele aflate sub control judiciar vor putea fi monitorizate prin intermediul brățărilor electronice.
Persoanele care se află sub control judiciar vor fi monitorizate cu brățări electronice
Această inițiativă, parte din Legea 146 din 2021, vine ca o reacție la necesitatea de a gestiona mai eficient situațiile de violență domestică și de a preveni evadările în cazurile judiciare.
Într-o postare pe Facebook, Gorghiu a subliniat importanța noilor reguli, menționând că acestea vor spori siguranța publică și vor consolida încrederea în sistemul judiciar.
„Pas important pentru combaterea fenomenului fugarilor, adoptat, astăzi, în şedinţa de Guvern. Azi s-a mai pus o piedică în calea persoanelor care înţeleg să se sustragă de la răspunderea penală pentru faptele lor. Legea 146 din 2021, iniţiativă liberală, a creat acest cadru legal care este aplicabil, în prezent, în cazurile de violenţă domestică, în situaţia ordinelor de protecţie emise pentru a proteja victimele. Dar de la 1 octombrie vor putea fi monitorizaţi electronic şi inculpaţii faţă de care magistraţii dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune. Şi aceeaşi măsură se va putea aplica şi pentru inculpaţii faţă de care instanţa de judecată a luat măsura arestului la domiciliu”, a scris Alina Gorghiu, joi pe Facebook.
Care sunt avantajele
Brățările electronice le vor permite autorităților să monitorizeze și să localizeze rapid persoanele care încearcă să încalce măsurile dispuse de instanțe, inclusiv interdicțiile de părăsire a țării.
„Dacă vor încerca să plece din ţară, în ciuda obligaţiilor de a nu o face, se va emite o alertă care va fi urmată de o intervenţie rapidă a organelor abilitate. Este un mijloc modern de care va beneficia întreg sistemul judiciar şi prin el, noi, societatea!”, a adăugat Alina Gorghiu.
Această inițiativă este privită ca un pas important în modernizarea sistemului judiciar al țării, având potențialul de a îmbunătăți protecția victimelor și de a asigura respectarea obligațiilor impuse de justiție de către inculpați.