Piața imobiliară din București s-a prăbușit. Prețurile apartamentelor scad de la o lună la alta
După o explozia prețurilor din imobiliare din ultimii ani a venit și momentul unei prăbușiri a pieței din București. Bula imobiliară s-a spart în ultimele luni, fiind o veste groaznică pentru investitori, dar, bineînțeles, una foarte bună pentru cumpărători.
- Piața imobiliară din Capitală, la ananghie
- De ce scad prețurile în continuu
Piața imobiliară din București se prăbușește de la o lună la alta în București. În ultimii ani, prețurile în imobiliare au explodat, mulți analiști acuzând că printre motive ar fi inclusiv specula. Astfel, mulți investitori au avut parte de vânzări la prețuri nesperat de mari, dar bucuria lor pare să-și fi găsit finalul.
Piața imobiliară din București s-a prăbușit, după ani de scumpiri
Prețurile apartamentelor scad simțitor în Capitală și va fi vorba despre o reacție în lanț, potrivit analiștilor. În luna octombrie, ritmul de creștere a încetinit la cea mai mică valoare din 2022, fiind a cincea lună consecutivă de scăderi în imobiliare. Totodată, în luna septembrie, prețurile apartamentelor vechi, cu trei camere, au scăzut, în medie, la 107.000 de euro. Scăderea a fost cu 0,5%, dar este una în lanț, care nu pare să se oprească prea curând, conform indexului imobiliar ZF, citat de businessmagazin.ro.
Situația este îngrijorătoare pentru investitori, având în vedere că trei luni de scăderi consecutive ale prețurilor din imobiliare nu s-au mai înregistrat din 2015. Cele mai puternice scăderi s-au înregistrat în zona 13 septembrie din București, dar și Aviației, cu 8.000, respectiv 16.000 de euro. Totuși, există și cartiere unde prețurile par să fi crescut, pe primul loc fiind zona Vitan Mall, cu 11.000 de euro.
Economistul Iancu Guda a atras atenția asupra creditelor pentru casă și a subliniat că nu este deloc momentul oportun pentru a lua unul.
„Nu, dacă stai 3 ani în chirie este același lucru cu dacă ai lua un credit. 95% din ratele plătite la bancă în acest interval se duc la dobândă. Dacă stai în chirie, 100% din banii plătiți se duc la proprietar, iar dacă iei un credit, 95% se duc la bancă. Deci, în următorii trei ani, având în vedere atât de multe incertitudini care există, în niciun caz nu m-aș îndatora pe un credit pe 30 de ani cu o dobândă foarte mare”. În plus, Iancu Guda anticipează o scădere a prețurilor în imobiliare, el afirmând că ”în imobiliare, cererea deja se vede că scade și oferta rămâne, din inerție, crescută, pentru că au fost autorizații în creștere acum 2-3 ani, care abia acum livrează în piață locuințele, fiind în creștere pe ofertă, deci este foarte probabil ca prețul să scadă”, a spus specialistul.
Iancu Guda a fost unul dintre analiștii economici care a anticipat din timp creșterea masivă a ratelor din acest an.