Polițistul român declarat torționar de CEDO, bun de plată / 100.000, plus dobândă
Dorin Nine, polițistul de la Secția 16 despre care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că a comis acte de tortură, ar putea plăti 100.000 de lei, într-un proces deschis în urma unui eveniment rutier.
- Dorin Nine, care, conform CEDO, a comis acte de tortură, ar putea plăti 100.000 de lei
- El a fost filmat în ipostaze șocante
- Nine a apelat la interlopi din gruparea Sportivilor, ca să convingă o victimă să-și retragă plângerea
Procesul a fost deschis de un service auto, care a solicitat ca o firmă de asigurări și Dorin Nine să-i achite o sumă uriașă, diferență de preț între banii achitați și prețul real al reparațiilor efectuate pentru un autoturism avariat într-un accident.
Hotărârea a fost atacată de firma de asigurări, însă, în urmă cu două săptămâni, aceasta a pierdut procesul definitiv, pentru că nu a achitat taxa de timbru: „Anulează cererea de apel. Solutia pe scurt: Admite excepţia netimbrării apelului, invocată din oficiu. Anulează apelul ca netimbrat. Definitivă”.
Filmat în ipostaze șocante
Dorin Nine este polițistul de la Secția 16 filmat în timp ce îl tortura pe Stelian Gabriel Gușă, tânărul care a obținut condamnarea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și a primit despăgubiri de 26.000 de euro.
Evenimentul a avut loc în 2018, când Stelian Gușă a avut o altercație cu fiul unui ofițer de la Poliția Capitalei, care deținea droguri asupra sa. Fiul de polițist care avea canabis în mașină l-a reclamat pe Gușă la 112, iar la locul incidentului s-au deplasat polițiștii de la Secția 16.
(Detalii, în articolul din link-ul de mai jos)
VIDEO / Fiu de polițist prins cu marijuana, salvat de „bombardierii” de la Secția 16 / În loc să-l încătușeze, l-au folosit ca martor, în dosarul de tortură
După ce au găsit drogurile asupra fiului de polițist, agenții de la Secția 16 au decis să mușamalizeze cazul: l-au chemat la sediu pe tatăl dealerului, ofițer în Poliția Capitalei, pentru a negocia, iar pe Gușă l-au încătușat și l-au torturat.
Românii de rând plătesc pentru torționarii de la Secția 16
Gușă i-a reclamat pe agenții din „Brigada lui Șeicaru” la Parchet, însă procurorii au clasat dosarul. Victima torționarilor a încercat să redeschidă cazul, însă și judecătorii l-au trimis la plimbare, menținând soluția de clasare.
Torturat de polițiștii de la Secția 16 și umilit de magistrați, Gușă a apelat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Iar CEDO a stabilit, recent, că Stelian Gabriel Gușă a fost victima unor acte de tortură comise de agenții de la Secția 16 și a unor abuzuri ale magistraților, care au ignorat probele ce demonstrau actele de tortură.
CEDO a condamnat România la plata unor despăgubiri de 26.000 de euro – sumă ce va fi achitată din buzunarele tuturor românilor.
Protejați de șefi
În 2019, aceiași polițiști care l-au torturat pe Gușă au sechestrat și agresat o femeie, pe motiv că nu avea cartea de identitate la ea. Procurorii au clasat și dosarul respectiv, iar judecătorii au menținut ordonanța de clasare. Ca și în cazul lui Gușă.
În același an, alte două persoane au reclamat că au fost încătușate ilegal și torturate, în aceeași secție. Dosarele au fost clasate.
În 2020, polițiștii de la Secția 16 au răpit doi oameni de pe stradă și i-au dus pe câmp, ca-n filmele cu mafioți. Pe unul l-au bătut milițienește, cu bastoanele, la tălpi și la ficat, apoi Viorel Șeicaru, șeful lui Nine, ar fi urinat pe el, în aplauzele colegilor. Ambii bărbați au murit, la șase luni după ce au fost răpiți și torturați.
Nine a apelat la mafioți, ca să închidă gura victimei
Primul, pe care „oamenii legii” l-au gazat (l-au închis într-o mașină și au pulverizat în interior spray iritant-lacrimogen), era bolnav de plămâni. Al doilea, bătut milițienește, la tălpi și la ficat, a vomat sânge până a murit. Medicii legiști au concluzionat că cei doi bărbați bătuți de poliție au murit din „cauze necunoscute”.
Chiar înainte ca cei doi bărbați să moară, Dorin Nine a apelat la interlopii din gruparea Sportivilor să îl convingă pe unul dintre ei să-și retragă plângerea. Interlopii - unul dintre ei fiind fratele victimei - n-au mai apucat să-i închidă gura, fiindcă victima a murit subit.