Porcii vor putea fi vânduți în perioada Crăciunului! Ce precizări de ultimă oră a făcut ministrul Agriculturii: "Ordinul ANSVSA va fi modificat"
În cursul zilei de azi, reprezentanții Autoritatății Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au anunțat că nu va fi interzisă creşterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora în perioada Crăciunului! Ce precizări de ultimă oră a făcut ministrul Agriculturii.
- ANSVSA, anunț de ultimă oră
- Românii îşi vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodări
- Ce precizări de ultimă oră a făcut ministrul Agriculturii
Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a declarat că ordinul ANSVSA privind normele de aplicare a legii 122/2023 va fi modificat, ceea ce înseamnă că oamenii vor putea să vândă porci în perioada Crăciunului. Decizia vine după ce ieri, ANSVSA anunța că porcii crescuți în gospodărie nu mai pot fi vânduți.
Porcii vor putea fi vânduți în perioada Crăciunului
După ce ieri echipa Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunța că porcii crescuți în gospodărie nu mai pot fi vânduți, astăzi ANSVSA s-a răzgândit: sacrificarea și comercializarea porcilor din gospodării nu va fi interzisă.
„În această dimineață am convocat conducerea ANSVSA, pe dl. președinte, structura din cadrul Ministerului Agriculturii și am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuți în gospodăria țărănească, cât și în gospodăriile populației să poată fi valorizați de către persoanele fizice”, afirmă Florin Barbu, scrie stiripesuse.ro.
Prin legea adoptată, Florin Barbu, ministrul Agriculturii, spune că au fost anumite norme de biosecuritate și pentru persoanele fizice.
„Sigur, orice mișcare de porc, valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe. mai mult decât atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de medicii concesionari, este gratuit acest serviciu. (...) Va fi modificat acest ordin și persoanele fizice pot valorifica porci în perioada sărbătorilor de Crăciun.”, a mai adăugat Florin Barbu, scrie sursa menționată anterior.
Românii care dețin porci vor fi nevoiți să aibă în vedere noi reguli
1. Condiții
- porcinele deținute trebuie să fie identificate individual, înregistrate în Baza națională de date;
- exploatația trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar;
- porcinele trebuie să fie înregistrate în registrul agricol deținut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploatația;
- comercializarea porcinelor și a produselor provenite de la acestea este interzisă.
2. Cerințe de biosecuritate
- porcinele trebuie să fie cazate în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deținute cu alte porcine din alte exploatații sau cu animale sălbatice;
- adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua ușor curățenia și dezinfecția;
- trebuie să se asigure condiții pentru spălarea și dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei la intrarea și la ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele;
- trebuie schimbată încălțămintea la intrarea și la ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele;
- trebuie folosită o tăviță cu dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei la intrarea în adăpostul de porcine;
- trebuie limitat accesul vizitatorilor în spațiile în care sunt ținute porcinele;
- trebuie interzis accesul în spațiile cu porcine pentru minimum 48 de ore al persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic;
- trebuie să se asigure împrejmuirea și protecția spațiilor în care sunt ținute furajele și așternutul acestora;
- porcinele trebuie să fie hrănite cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare;
- paiele pentru așternut trebuie să fie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare;
- resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate în hrana porcilor.