Postul Crăciunului 2022 începe pe 15 noiembrie. Ce se mănâncă și ce rugăciuni se spun în aceasta perioadă
Postul Crăciunului este o perioadă de tranziție în care creștinii se pregătesc pentru nașterea Domnului. În aceste zile, se renunță la alimentele provenite de la animale, se spun rugăciuni și se fac mai multe fapte bune.
- !5 noiembrie - prima zi din Postul Crăciunului 2022
- Ce alimente se consumă în Postul Crăciunului
- Ce rugăciuni care se spun în această perioadă
Postul Crăciunului va începe mâine, 15 noiembrie. Credincioșii vor trece printr-un proces de curățare și pregătire pentru nașterea domnului și pentru Sărbătorile de Iarnă.
15 noiembrie este prima zi din Postul Crăciunului 2022
Postul Crăciunului va începe pe 15 noiembrie, într-o zi de marți. De acum, creștinii vor renunța la produsele provenite de la animale, precum carne, lactate sau ouă. Până la încheierea postului vor fi 40 de zile.
Ce se mănâncă în Postul Crăciunului
Postul este o perioadă de detoxifiere a corpului. Alimentele grele nu mai sunt permise și se vor consuma multe fructe, legume, cereale sau semințe. Sunt recomandate alimentele bogate în vitamine și proteine, mai ales că nu consumăm carne timp de 40 de zile.
Alimentele de bază pot fi mazărea, cartoful, lintea, orez, soia, varză sau ciuperci. Supele din legume pot fi o variantă foarte bună, dar și numeroase preparate sau tocană.
Iaurtul se poate înlocui cu cel vegetal, iar carnea poate fi înlocuită cu soia. Cu ajutorul ei se pot prepara mai multe mâncăruri delicioase.
Sunt 11 zile cu dezlegare la pește
Postul Crăciunului este mult mai permisiv decât cel al Paștelui. În această perioadă vor fi 11 zile în care este dezlegare la pește. Iată care sunt aceste zile chiar aici.
Care sunt zilele cu dezlegare la vin si untdelemn
Zilele cu dezlegare la vin și untdelemn sunt mult mai dese decât la pește. În fiecare zi de marți și joi creștinii pot să consume cele două alimente.
15 noiembrie - Începutul postului
17 noiembrie - Joi
22 noiembrie - Marți
24 noiembrie - Joi
29 noiembrie - Marți
1 decembrie - Joi
8 decembrie - Joi
15 decembrie - Joi
20 decembrie - Marți
22 decembrie - Joi
Ce lucruri sunt interzise în Postul Crăciunului
În timpul postului Crăciunului se fac multe fapte bune, se merge la biserică și ne ajutăm semenii. În zilele de sărbătoare nu se lucrează în casă, nu se spală rufe. Pe 4 decembrie de Sfânta Varvara nu se folosesc lucruri negre, nu se fac treburi în casă și nu se mănâncă porumb copt, fasole sau dovleac fiindcă se pot face bube.
Din data de 20 decembrie nu se mai spală rufe până la Bobotează și nu se toarce. În ajunul Crăciunului nu se dă din casă, nu se scoate gunoiul și se mătură invers. Totodată, nu se organizează nunți, botezuri sau alte evenimente de acest fel.
Rugăciuni care se rostesc în Postul Crăciunului
În această perioadă, se rostesc mai multe rugăciuni de către creștini. ele au rolul de a-i liniști și a-i aduce mai aproape de Hristos. Totodată, îi pregătesc pentru nașterea Domnului.
Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
A doua rugăciune care se spune în timpul postului Crăciunului:
Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trpului Tău cel de viață făcător.
Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Duhul Tău, pe care l-ai încredințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin harul Tău.
Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închipuirea icoanei Tale. Te-am părăsit, Doamne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhovnicească.
Strălucirea Ta este mângâierea și odihna celor ce s-au ostenit pentru Tine în necazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin.