Povestea cutremurătoare a femeii care a înviat la morgă, după ce a fost aruncată printre zeci de cadavre: „Încărcau morții în basculantă”
Virginia Varvarei este femeia care a supraviețuit celui mai grav accident rutier din istoria României. La aproape 42 de ani de la teribila tragedie în care și-ar fi pierdut viața peste 60 de persoane, bătrâna își spune cutremurătoarea poveste. După accidentul de la Huțani, ea a fost aruncată printre zeci de cadavre, dar a înviat la morgă.
- Virginia Varvarei, supraviețuitoarea tragediei de la Huțani.
- Femeia a fost dusă printre zeci de cadavre la morgă.
Amintirile accidentului în care și-a văzut moartea cu ochii o bântuie încă pe Virginia Varvarei. Au trecut mai bine de 41 de ani de la accidentul de la Huțani, dar femeia povestește acum cum a ajuns să fie adusă la morgă, după ce a fost aruncată printre zeci de cadavre.
Povestea cutremurătoare a Virginiei Varvarei, femeia care a înviat la morgă după ce a fost aruncată printre zeci de cadavre
În prezent, supraviețuitoarea Virginia Varvarei este pensionară și duce o viață liniștită, dar în vara anului 1980 avea să trăiască o tragedie de proporții. Într-un interviu pentru Botoșăneanul, femeia a povestit tot ceea ce i s-a interzis să spună la acea vreme.
Într-o dimineață de iunie, Virginia s-a grăbit să prindă autobuzul pentru a ajunge la Botoșani, iar apoi la Coțușca, acolo unde era așteptată de părinții ei. Ea și-a dorit să prind cursa de 5 dimineața, dar nu a reușit și așa a ajuns în ”autobuzul morții”.
Supraviețuitoarea își amintește și acum că autobuzul s-a aglomerat atât de tare încât era plin până la refuz în momentul tragediei. Peste 80 de persoane ar fi fost înghesuite într-un autobuz cu 33 de locuri.
Cum s-a produs accidentul rutier de la Huțani, cel mai grav din istoria României
Odată ajuns pe un pod, un cauciuc al mijlocului de transport a explodat, iar șoferul a pierdut controlul și vehiculul a ajuns în apă. Virginia s-a ales cu multiple răni și a leșinat după atâta apă înghițită. Astfel, femeia a fost aruncată într-o basculantă, alături de zeci de cadavre și așa a mers până la morga Spitalului Județean, unde a arătat semne vitale când cadavrele erau spălate cu furtunul.
”Fetița mea îmi spunea: mama, tu ai fost moartă și ești vie, ce ai văzut acolo?”, povestește Virginia Varvarei.
Supraviețuitoarea a fost dusă la morgă într-o basculată plină cu cadavre
Acum, la vârsta de 76 de ani, doamna Vica, așa cu îi spun apropiații, rememorează ziua fatidică în care și-au pierdut viața zeci de persoane.
„Era un zgomot infernal, fiecare se prindea unul de celălalt. Nu puteai să ieși. Și pe mine mă prindea cineva de mână. A văzut că înotam ca să pot să ies la mal, deși nu știam despre ce este vorba, nu îmi puteam da seama bine, am ieșit totuși. Băiatul acela m-a scos, că mi-a spus după aceea. (...)
De haine mi-a spus că m-a tras. A intrat și el un pic, dar nu aveai cum să te salvezi dacă nu știați un pic să dai din mâini și să îți ții respirația. A fost foarte, foarte, foarte... Încărcau morții în basculantă, îi duceau la morgă. (...) acolo m-au încărcat și pe mine. Mi-au spus după aceea cumnatul meu, Dumnezeu să-l ierte, că s-au mobilizat toți medicii care nu erau de gardă. Era duminică după-amiază de acum... Mi-a spus cum a reușit să mă găsească. (...) La morgă mă dusese și pe mine. Și când spăla cu furtunul mâlul acela, am făcut o mișcare și atunci m-au dus la reanimare. Mi-au făcut spălături stomacale că înghițisem nămol. A fost foarte, foarte trist, dar a dat Dumnezeu și am ieșit ca să îmi văd fetița.”, a dezvăluit Virginia Varvarei.
Miliția nu i-a permis să vorbească despre tragedie
În urma accidentului, Virginia a petrecut aproape trei săptămâni în spital, ca mai apoi să i se descopere un edem pulmonar și o comoție cerebrală. Din fericire, după o altă săptămână petrecută în spitalul din Iași și mai multe investigații, femeia a fost externată, dar a avut nevoie de mai multe concedii medicale.
„La reanimare am stat vreo trei-patru zile, după aceea m-au coborât la salon și am stat în spital două săptămâni. După aceea m-am dus la Iași pentru că am avut edem pulmonar acut și comoție cerebrală și a trebuit să fac investigații să vadă dacă nu am cheaguri de sânge. Și am mai stat și la Iași o săptămână internată. După aceea am venit acasă și am avut concedii medicale”, a mai explicat femeia.
La acea vreme, autoritățile au vrut că tragedia să nu fie mediatizată și nu au permis supraviețuitorilor să vorbească despre ce s-a întâmplat. Virginiei i-a spus chiar unul dintre milițienii care i-au luat declarații să nu mai povestească la cineva prin ce a trecut și ce s-a întâmplat la Huțani, ”că nu interesează pe nimeni”.
Chiar dacă numărul oficial este de 48 de morți, pensionara susține că au fost peste 60 de persoane decedate în cumplitul accident.