Povestea neștiută dintre Melania, o tânără din Brașov, și Albert Einstein. Ce scrisori secrete îi trimitea marele savant
Cosiderat de mulți a fi cel mai mare savant al lumii, Albert Einstein a corespondat pe parcursul a mai mulți ani cu o tânără româncă din Brașov, pe nume Melania Șterbu. Scrisorile dintre cei doi demonstrează că brașoveanca areușit să-i atragă atenția celebrului om de știință.
- Albert Einstein coresponda cu o româncă
- Despre ce vorbeau cei doi
Ani la rând, o româncă pe nume Melania Șerbu, din Brașov, a vorbit prin scrisori cu marele Albert Einstein. Corespondența dintre tânără și celebrul om de știință a început din dorința brașovencei de a afla mai multe despre Teoria relativității.
Melania, o tânără din Brașov, a corespondat ani de zile cu Albert Einstein
Melania a aflat de Teoria relativității din poeziile lui Mihai Eminescu. „Luceafărul”, „Sărmanul Dionis“ sau în „La steaua“ i-au deschis tinerei apetitul pentru știință și în scurt timp a ajuns să diverse teorii chiar cu vestitul fizician Albert Einstein, autor al Teoriei relativității. Povestea româncei este și mai incredibilă pentru că, în cele din urmă, a ajuns să fie profesoară la catedre importante din Europa, deși terminase doar școala comercială, inițial.
Pe când avea 19 ani, în vara anului 1928, Melania a văzut fotografia fizicianului, în numărul din 4 august 1928 al revistei „Realitatea Ilustrată“, la începutul articolului semnat de Karl Joel despre „Teoria relativităţii“. În scurt timp, tânăra a decis să-i scrie savantului. I-a adresat scrisoarea „Domnului Profesor Albert Einstein, Descoperitorul Teoriei Relativităţii, Berlin, Germania“ și i-a vorbit despre speculațiile apărute în presa românească referitor la legăturile dintre ideile expuse în „Sărmanul Dionis“ și Teoria relativității.
Ce i-a scris savantul
Cu siguranță, surpriza a fost foarte mare pentru Melania, când a primit o scrisoare care îl avea ca expeditor pe Albert Einstein.
„Mult stimată domnişoară Şerbu! Extrem de inteligenta şi simpatica dumneavoastră scrisoare mi-a produs o nespusă bucurie. E rar să constaţi atâta înţelegere a problemelor fundamentale ale ştiinţelor fizice la un om atât de puţin pregătit.
Înţeleg că v-a căzut în mână o lucrare de popularizare a Teoriei relativităţii care atinge doar marginal subiectul propriu-zis. Deduc acest lucru din faptul că dumneavoastră consideraţi că pasajele citate din nuvelă ar avea vreo legătură cu această teorie. Însă fără cunoştinţe de fizică, Teoria relativităţii nu poate fi înţeleasă. Vă recomand de aceea, în cazul în care dumneavoastră aveţi asemenea cunoştinţe, să citiţi cartea pe această temă a profesorului Thirring de la Universitatea din Viena. Vă salută cu prietenie, A. Einstein“, i-a scris Einstein.
Melania și-a arătat interesul pentru știință încă de la început, iar el s-a oferit să o ajute să înțeleagă mai mult. Cu toate acestea, el i-a transmis și un avertisment ce reflectă concepțiile acelor vremuri. „Acest studiu se răzbună în cazul femeilor, pentru că lor nu le prieşte marea concentrare spirituală necesară“, a scris părintele Teoriei relativității.
Tânăra nu s-a speriat și au continuat să corespondeze. Astfel, Melania i-a trimis savantului și o fotografie în care apărea în costum popular, pentru care Einstein i-a mulțumit.
Omul de șștiință a ajutat-o să facă studii superioare
Pentru că își dorea să urmeze facultatea, dar nu avea Bacalaureatul, Einstein a intervenit pe lângă Nicolae Iorga, pe atunci ministru al Instrucțiunii Publice, și i-a cerut să o ajute ca să poată urma studiile universitare. Astfel, Iorga a modificat legea și a introdus un examen de diferență care permitea celor fără Bacalaureat să meargă la facultate.
Din păcate, examenul a fost din scurt, iar tânăra nu a putut să se pregătească de ajuns. A reușit să devină studentă după alți 4 ani. Savantul a mai ajutat-o și să devină studentă în Cehia, dar venirea naziștilor a obligat-o să se întoarcă la Brașov. Cei doi nu au ajuns niciodată să se cunoască față în față.