Prima reacție a lui Klaus Iohannis cu privire la dronele care cad pe teritoriul României. Ce a transmis președintele: „Aceste atacuri sunt crime de război”
Klaus Iohannis a oferit o primă reacție cu privire la dronele care cad pe teritoriul țării noastre. Ce a transmis președintele României, chiar din New York. Mesajul care evidențiasă un aspect crucial al acestor evenimente.
- Klaus Iohannis, reacție cu privire la dronele care cad pe teritorul României
- Ce a transmis președintele
Președintele Klaus Iohannis a reacționat la seria de atacuri cu drone care au avut loc pe teritoriul României, evidențiind un aspect crucial al acestor evenimente.
Klaus Iohannis, reacție cu privire la dronele care cad pe teritorul României
Deși nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale până în prezent, Klaus Iohannis subliniază gravitatea situației și încearcă să dezvăluie raționamentul din spatele acestor incidente.
În discursul său, președintele României analizează motivele atacurilor, sugerând că acestea ar putea fi legate de tranzitul cerealelor ucrainene prin porturile românești de pe Dunăre.
„Am avut trei situaţii în care am descoperit fragmentele unor drone pe teritoriul românesc. Din fericire, nimeni nu a fost rănit până acum şi nu s-au produs pagube, dar asta nu înseamnă că nu contează. Contează, dar trebuie să vedem lucrurile în context. De ce atacă Rusia aceste mici porturi de pe Dunăre? Sunt porturi mici, nu sunt de o importanţă capitală. Apropo, avem cu Ucraina o frontieră pe Dunăre, care este destul de lungă şi Ucraina are câteva porturi pe Dunăre, noi avem câteva porturi care sunt, practic, pe malul opus al fluviului”, a mărturisit Klaus Iohnnis.
Deși porturile vizate nu au o importanță crucială, Klaus Iohannis subliniază faptul că aceste atacuri nu ar trebui ignorate. El sugerează că Rusia ar putea viza tranzitul cerealelor ucrainene, datorită facilităților oferite de România pentru acest proces.
„Aşadar, de ce atacă Rusia aceste porturi mici? Explicaţia, după părerea mea, este că Rusia vrea să împiedice tranzitul cerealelor ucrainene. Noi, în România, i-am permis Ucrainei, din prima zi să efectueze acest tranzit fără taxe, să folosească liniile noastre logistice, să exporte cereale oriunde, în special spre ţările în curs de dezvoltare şi au exportat destul de mult. Colegii mei au calculat că, de la începerea războiului, din februarie anul trecut, prin coridoarele logistice româneşti, ucrainenii au exportat peste 25 de milioane de tone de produse agricole, mai ales cereale. Acestea se fac pe căile rutiere, pe căile ferate şi pe Dunăre. Şi, o mare parte din acestea sunt aduse pe Dunăre, prin aceste porturi mici”, a adăugat președintele României.
România a oferit acces liber Ucrainei pe coridoarele logistice
Președintele amintește că România a oferit Ucrainei acces liber și fără taxe la coridoarele logistice, permitând exportul masiv de cereale. Această practică, desfășurată prin căile rutiere, feroviare și pe Dunăre, a avut ca rezultat exportul a peste 25 de milioane de tone de produse agricole, mai ales cereale, din februarie anul trecut.
„Aşadar, Rusia atacă aceste mici porturi pentru a speria oamenii, pentru a bloca tranzitul cerealelor ucrainene. Ei atacă cu drone şi, uneori, când aceste drone sunt doborâte, cad pe teritoriul românesc. Este inacceptabil, dar aceste atacuri sunt crime de război, deoarece nu vizează instalaţii militare, ci instalaţii civile. Ei atacă infrastructură civilă, atacă oameni obişnuiţi care muncesc în aceste porturi şi trebuie să le considerăm asemenea acte ca fiind inacceptabile din start, dar extinderea lor în România este inacceptabilă şi protestăm vehement faţă acest fapt”, a mai spus Klaus Iohannis.
Deși atacurile cu drone sunt percepute drept crime de război, având ca ținte infrastructură civilă și oameni care lucrează în aceste porturi, președintele Klaus Iohannis subliniază că, până acum, Rusia nu a avut România drept țintă intenționată.
„Am discutat acet lucru cu aliaţii noştri, ne-am consolidat deja apărarea antiaeriană în zonă şi facem ceea ce este necesar pentru a-i proteja pe oamenii noştri, dar rămâne inacceptabil, în pofida faptului că Rusia nu atacă în mod intenţionat România. Aceste drone nu sunt îndreptate spre România dar, deoarece au căzut în România, este o problemă reală şi care trebuie soluţionată”, a declarat președintele României.
Cu toate acestea, incidentele cu drone rămân inacceptabile și necesită o abordare serioasă pentru a proteja populația și a asigura securitatea regională.