Raed Arafat a vorbit despre buncărele amenajate la granița cu Ucraina. Ce trebuie să facă localnicii de acolo când cad drone: "Este un risc minim"
Raed Arafat a vorbit despre buncărele amenajate de Armata Română la granița cu Ucraina, în Plauru, unde au căzut cele două dronele. Șeful DSU a spus ce trebuie să facă localnicii de acolo când cad drone.
- Raed Arafat, despre adăposturile antiaeriane din Deltă
- Ce trebuie să facă românii de la graniță când cad drone
La sfârșitul săptămânii trecute, vineri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre prin care abilitează Ministerul Apărării Naționale să stabilească zonele de pe malul românesc al Dunării, vizavi de porturile ucrainene Reni și Izmail, bombardate de ruși, unde trebuie instituite măsuri de protecție a populației. Printre măsurile de protecție a populație se numără și emiterea de mesaje Ro-Aler. De asemenea, în localitățile Plauru și Ceatalchioi, dar și altele, vor fi construite spații de de adăpostire. „Adăposturile, cu dimensiunile 9,6 m lungime, 2 m lățime (la interior) și 1,5 m înălțime (la interior), vor fi predate, după finalizarea lucrărilor, autorităților locale ale comunei Ceatalchioi”, a transmis MAPN.
Raed Arafat, despre adăposturile antiaeriane din Deltă
Două adăposturi antiaeriene sunt construite la Plauru, acolo unde au fost găsite mai multe resturi de drone. Raed Arafat a vorbit despre buncărele amenajate de Armata Română la granița cu Ucraina.
"Oamenii sunt instruiți deja în localitățile respective de pompieri, împreună cu autoritățile locale.
Dacă au un adăpost în apropierea lor ei primesc mesajul Ro-Alert cu câteva minute și au timp să ajungă acolo.
Cine nu are adăpost în jurul lui, pentru că este imposibil să pui câte unul lângă fiecare casă, atunci rămâne în casă și se protejează cum recomandă mesajul.
Mesajul are o durată limită ca să nu mai dăm mesaj de încetare a alarmei.
Dacă nu se menține mesajul, se va considera că este terminat la 90 de minute sau o perioadă care este dată. Dacă vor fi alte recomandări, vor fi transmise prin mesaj.
Unde nu avem semnal la telefon, vor fi transmise de echipele mobile ale Inspectoratului de Urgență", a spus Raed Arafat, scrie antena3.ro.
Șeful DSU spune că oamenii nu trebuie să aibă lucruri pregătite, precum rucsac sau pungi cu alimente pentru că nu suntem atacați și nu se va sta acolo.
"Este un risc minim ca noi să fim atinși prin căderea unei drone sau unor fragmente de dronă. Acest risc minim care are o durată scurtă, necesită să te deplasezi la acest adăpost. Acolo nu vei sta zile, o noapte întreagă, cum se întâmplă în zona de război. Vor sta o perioadă relativ scurtă", a mai precizat șeful DSU potrivit aceleiași surse menționate anterior.
Raed Arafat, despre existența sistemelor de sirene din zona Dunării
Raed Arafat a spus că există sisteme de sirene în zona Dunării, însă nu și în localitățile unde locuiesc puține persoane.
"Există aceste sisteme, dar la localitățile de 10-15 oameni nu cred că există.
Sistemul Ro-Alert înlocuiește modalitatea de alertare prin sirenă și este mult mai eficient din punctul de vedere al transmiterii unui mesaj lizibil din care lumea să înțeleagă ce vrem să transmitem.
Unde nu este zonă acoperită telefonică, pompierii vor umbla cu portavoce", a mai spus Raed Arafat.