Raed Arafat, despre limitarea activității medicale în spitale. Operațiile care nu sunt urgente au fost suspendate: "Doar medicul decide"
Ieri, autoritățile au luat o măsură de ultim moment, asta după ce situația pandemică din țară se înrăutățește pe zi ce trece. În urma deciziei ca operațiile și intervențiile chirurgicale care nu prezintă o urgență să fie suspendate pentru 30 de zile, mai mulți români s-au arătat revoltați. Pentru a clarifica această problemă, Raed Arafat a ieșit în față și a vorbit despre limitarea activităților medicale, cât și motivul pentru care s-a ajuns la aceste lucruri.
- Raed Arafat, despre suspendarea operațiilor care nu necesită urgență
- Secretarul de stat a clarificat întreaga situație
Tulpina Delta a luat cu asalt țara noastră, asta după ce s-a înregistrat un nou record, astfel peste 15.000 mii de cazuri au fost depistate la nivel național. Ieri, autoritățile au făcut un anunț îngrijorător prin care au declarat faptul că toate internările și intervențiile chirurgicale care nu sunt urgențe se suspendă pentru 30 zile în spitalele publice din ţară, iar românii s-au revoltat.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a venit cu clarificări în ceea ce privește ordinul care limitează activitatea în spitale, pentru mobilizarea resurselor în lupta cu pandemia de coronavirus.
Raed Arafat a clarificat problema limitării activității medicale în spitale
Autoritățile au venit cu o măsură de ultimă oră, ieri, astfel toţi pacienţii care aveau programate intervenţii chirurgicale sau internări în următoarea perioadă trebuie să ia legătura cu medicii lor, asta deoarece în această dimineaţă au fost şedinţe în toate spitalele, iar manegerii au anunţat că pentru următoarele 30 de zile se suspendă toate operaţiile şi internările care nu sunt urgenţe.
În urmă cu câteva ore, secretarul de stat, Raed Arafat, a clarficat situația privind limitarea activităților medicale, astfel a precizat că doar medicul va decide dacă un pacient poate sau nu să fie amânat la o consultație sau o intervenție medicală, explicând că este un principiu cunoscut în medicină.
"Ordinul nu închide spitalele. Ordinul nu închide serviciile ambulatorii care rămân deschise (…) Ordinul pune o prioritizare între cazurile care pot fi amânate şi situaţia în care ne aflăm şi unde sunt cazuri care au nevoie de resursa umană suficientă dedicată lor, cu specialitate ATI, Anestezie, Urgenţă. Este prioritizarea resurselor ce am făcut, principiu foarte cunoscut în cadrul medicinei de dezastre şi se aplică atunci când avem limitare de resurse şi avem nevoie de resurse în acest sens. Nu suntem nici prima, nici ultima ţară care ia astfel de măsuri.”, a transmis Raed Arafat, de la Guvern.
Cine prezintă o excepție de la această măsură care tocmai a intrat în vigoare
În timp ce toți cei care nu au programată o intervenție chirurgicală care nu necesită o urgență, sunt amânați pentru 30 de zile, o parte a populație are excepție de la această măsură. Prin urmare, nu vor fi afectaţi de această decizie pacienţii care au cancer, cei care fac dializă, femeile însărcinate sau urgenţele, cum ar fi victimele unor accidente.
S-a ajuns în această situaţie pentru că nu mai sunt paturi pentru bolnavii de covid. În acest moment, sunt internaţi în jur de 14.000 de bolnavi infectaţi cu Sars-Cov2, iar în jur de 1.500 aşteaptă în unităţile de primiri urgenţe să se elibereze un loc.
Din păcate, numărul cazurilor creşte de la o zi la alta. Astăzi, spre exemplu, în Bucureşti am depăşit incidenţa de la 10 cazuri la 1.000 de persoane și totodatăt autorităţile activează mecanismul european de protecţie civilă, prin care cer ajutorul altor state pentru că mai avem stocuri dintr-un medicament folosit pentru bolnavii de covid, pentru doar 2-3 săptămâni.