Recordul de infectări cauzat de redeschiderea școlilor? Alexandru Rafila pune în discuție două scenarii sumbre
După ce în ultimele zile am avut parte de un record de infectări cu noul coronavirus, acum, se pare că acesta a fost acuzat de redeschiderea școlilor. În acest caz, Alexandru Rafila pune în discuție două scenarii sumbre pentru perioada ce va urma.
- Creșterea numărului de infectări, cauzată de redeschiderea școlilor?
- Alexandra Rafila ia în calcul două scenarii.
În urma cazurilor de infectări cu noul coronavirus, care în ultimele zile, a depășit pragul de 2.000 în doar 24 de ore, acum Alexandru Rafila vine și spune că ne confruntăm cu această problemă din cauza redeschiderii școlilor.
Specialistul a sublinit că nu unitățile de învățământ pun viața în pericol, ci tot ceea ce a înseamnat această decizie. De la aglomerația din trafic, din magazine, din transportul public în comun și până la întâlnirea mai multor persoane în aceeași clasă.
”Am o speranța mai degrabă a mea, decât bazată pe elemente suficient de concrete, că această creștere de 2.000, 2.300 de cazuri reprezintă practic efectul redeschiderii școlilor, nu pentru că școlile în sine sunt afectate, ci pentru faptul că odată cu deschiderea școlii o mulțime de alte activități au început să devină tot mai intense, mai aglomerate – transportul s-a aglomerat, cumpărăturile, cadrele didactice care se deplasează, părinții care își duc copiii la școală. Sunt foarte multe lucruri care sunt conexate cu deschiderea școlii. Asta este legătura – se intensifică activitățile, crește transmisibilitatea”, a declarat Alexandru Rafila, scrie Digi24.
Alexandru Rafila, pune în discuție două scenarii sumbre după redeschiderea școlilor
De asemenea, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății speră ca acest al doilea val de coronavirus, ce tocmai a început, în urmă cu câteva zile, să se închie foarte curând. În caz contrar, România s-ar putea confrunta cu grave probleme.
”Sper să fie un val care se va încheia la un moment dat. Dacă nu se va întâmpla așa, atunci putem să vedem o creștere care să ne pună probleme. Și atunci aș lua două scenarii în discuție. Dacă situația se stabilizează, să zicem pe la 2.500, 2.700 de cazuri, sau, dacă situația nu se stabilizează și lucrurile merg în continuare prost în următoarele săptămână”, a mai spus Rafila.
Ca o variantă de a mai ușura situația din țară, dar și din spitale, medicul sugerează faptul că trebuie să fim mai pragmatici și cu mai multe soluții pregătite deja.
”Trebuie un pic de pragmatism. Trebuie să avem variante. La începutul pandemiei erau diverse scenarii. Acum discutăm de număr de cazuri de zi, cu incidență cumulată pe ultimele 14 zile, de răsunetul acestor cazuri în zona de asistență medicală spitalicească obișnuită și în zona de terapie intensivă. Cine crede că e simplu, nu e simplu deloc”, a concluzionat specialistul.