Reguli noi pentru permisul de conducere românesc. Anunțul făcut de MAI
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dat startul unei noi ere în domeniul circulației rutiere în România, anunțând schimbări majore pentru regimul permiselor de conducere. Într-o mișcare menită să aducă claritate și modernizare în acest aspect esențial al vieții noastre cotidiene, MAI a dezvăluit noile reguli ce vor guverna obținerea și utilizarea permiselor auto românești
- Reguli pentru permisul de conducere românesc
- Ce a anunțat MAI
Într-un pas semnificativ către modernizarea sistemului de permise de conducere, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vine cu vești surprinzătoare pentru șoferii din România și pentru cei care doresc să își convertească permisele de conducere străine.
Reguli pentru permisul de conducere românesc
Începând cu data de 13 august 2023, vor intra în vigoare noile reglementări privind obținerea și restituirea permiselor de conducere, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței nr. 29/2023, aprobate recent de Guvern.
Printre schimbările semnificative anunțate de MAI, se evidențiază faptul că cetățenii care posedă permise de conducere eliberate în alte țări, dar care nu pot fi preschimbate cu un permis românesc, vor putea acum să se înscrie direct la examenul pentru obținerea permisului auto românesc.
Aceasta înseamnă că nu va mai fi necesară participarea la o școală de șoferi înainte de a se putea înscrie la examen. Odată ce noul permis de conducere românesc este obținut, permisul străin va fi restituit autorităților din țara emitentă, prin intermediul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.
„Cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, vor putea să se înscrie la examenul pentru obținerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei școli de șoferi, cum prevedea legislația până în prezent. În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităților din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România”, a anunțat MAI, potrivit Mediafax.
Alte informații importante
MAI a subliniat și posibilitatea înmatriculării provizorii a vehiculelor pentru persoanele care nu au reședința sau domiciliul în România, în scopul ulterior de a înmatricula vehiculul în altă țară. Această schimbare importantă le oferă non-residenților oportunitatea de a beneficia de avantajele temporare ale înmatriculării în țară.
O altă modificare semnificativă în cadrul noilor reguli se referă la restituirea permisului de conducere. Aceasta este acum posibilă în cazul în care permisul a fost reținut ca urmare a unei constatări preliminare a prezenței unor substanțe psihoactive în salivă, dar ulterior analizele de sânge demonstrează absența acestor substanțe. Această schimbare vine cu scopul de a asigura un tratament echitabil pentru conducătorii auto, oferindu-le șansa de a-și recupera permisele în baza analizelor medicale corecte.
Astfel, noile reguli privind permisele de conducere vor aduce schimbări semnificative în modul în care șoferii din România obțin și utilizează documentele de conducere. Aceste modificări au scopul de a simplifica și eficientiza procesele administrative, asigurând în același timp o abordare mai justă și mai echitabilă în situațiile delicate, precum restituirea permiselor de conducere.