Remdesivirul ar putea să nu mai ajungă în România. Ce decizie a luat compania care-l produce: ”Va exista o competiţie între ţări”
Vestea că medicamentul împotriva coronavirusului, Remdesivir, ar putea să nu mai ajungă în România, a alertat multă lume. Compania care-l produce a luat o decizie ce ne-ar putea afecta.
- Remdesivir ar putea să nu mai ajungă în România.
- Decizia companiei mamă ne poate afecta.
Compania americană care produce Remdesivir își schimbă tactica și nu mai vinde medicamentul prin Departamentul de Sănătate, ci direct spitalelor. Această decizie ar putea scumpi prețul medicamentului, ceea ce ar face ca unele țări, inclusiv România, să nu mai beneficieze de el.
Decizia vine după ce Comisia Europeană, la sfârșitul lui iulie, a semnat un contract de 63 de milioane de euro cu compania mamă pentru a asigura doze pentru circa 30.000 de pacienți din țările membre, inclusiv țara noastră. Însă, se pare că tot Comisia Europeană nu ar fi distribuit medicamentul într-un mod corespunzător pentru toate spitalele care aveau nevoie de el.
Astfel că, în aceste condiții, reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, este de părere că România ar trebui să se descurce singură, căci vânzarea la liber a medicamentului, cui oferă mai mult și mai repede, ne-ar clasa în josul listei.
„Deja sunt peste 2500 de pacienţi incluşi în schemele de trament furnizate de Comisia Europeană şi după ce se livrează şi a treia tranşă probabil că trebuie să începem să ne gândim să ne descurcăm şi singuri. Va exista o competiţie între ţări. Una este să beneficiezi de un mecanism centralizat în care Uniunea Europeană are altă forţă de negociere şi de asta spun că ar trebui abordate din timp căile de discuţii în direcţia acestui medicament”, a spus Alexandru Rafila, scrie Mediafax.
România ar putea să nu mai primească remdesivir
Până vom ajunge sau nu în acel punct, se pare că la București tocmai ce au ajuns în jur de 200 de doze de Remdesivir, la Institutul ”Matei Balș”, acolo unde mulți pacienți au forme grave de coronavirus și luptă pentru viața lor.
„Noi am încercat să facem nişte demersuri separate, tocmai pentru că avem mulţi pacienţi cu forme medii sau severe şi avem nevoie de Remdesivir. Şi atunci când s-a întâmplat în trecutul apropiat să nu fie Remdesivir, noi oricum am făcut demersuri şi am reuşit să obţinem de la alte unităţi”, a precizat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul ”Matei Balş”.