Riscurile de securitate la care te expui dacă folosești TikTok. Ce spun specialiștii și care sunt recomandările lor
TikTok este, fără îndoială, una dintre cele mai populare aplicații de social media din ultimii ani. Are milioane de utilizatori care partajează videoclipuri scurte pe platforma online în fiecare zi. Cu toate acestea, ca și în cazul oricărei aplicații de social media, există potențiale riscuri de securitate de care utilizatorii trebuie să fie conștienți. Iată ce spun specialiștii și care sunt recomandările.
- Riscurile de securitate la care te expui dacă folosești TikTok
- Ce spun specialiștii și care sunt recomandările lor
Este bine știut faptul că aplicația TikTok colectează o cantitate mare de date despre utilizatori, inclusiv locația, informațiile despre dispozitiv și comportamentul utilizatorului. Aceste date sunt folosite mai apoi pentru a personaliza experiența utilizatorului și pentru a difuza anunțuri direcționate. Există însă îngrijorări despre faptul că datele colectate de TikTok ar putea fi partajate cu guvernul chinez, deoarece compania-mamă a aplicației, ByteDance, are sediul în China. Acest lucru ridică îngrijorări cu privire la potențiala utilizare greșită a datelor utilizatorilor și încălcări ale confidențialității.
Iată ce trebuie să știi dacă și tu folosești TikTok
De curând, Parlamentul European a constatat că practicile de colectare a datelor TikTok ar putea să nu fie transparente, interzicând astfel dispozitivele tuturor membrilor personalului său.
"MCID recomandă cetăţenilor României să adopte o poziţie prudentă şi diligentă cu privire la utilizarea aplicaţiei TikTok, având în vedere riscurile de securitate cibernetică rezultate din utilizarea acesteia. Nu se pune problema interzicerii utilizării aplicaţiei TikTok de către cetăţenii români pe dispozitive personale, dar atragem atenţia că utilizarea ei poate conduce la accesul aplicaţiei la datele personale ale utilizatorului, la conturarea unui profil al acestuia şi la accesul la dispozitivele terţilor cu care utilizatorul aplicaţiei interacţionează în mediul cibernetic", transmite Ministerul Cercetării într-un comunicat de presă.
Oficialii au descoperit că TikTok colectează date despre hardware-ul telefonului utilizatorilor, inclusiv modelul, versiunea sistemului de operare și chiar aplicațiile instalate pe dispozitiv. În plus, raportul a constatat că TikTok urmărește tastele, datele despre locație și datele de recunoaștere facială ale utilizatorilor.
Aceste practici de colectare a datelor sunt îngrijorătoare, mai ales având în vedere că TikTok s-a confruntat cu un control de reglementare în mai multe țări din cauza preocupărilor legate de colectarea datelor și practicile sale de confidențialitate. Oamenii trebuie așadar să fie connștienți de aceste riscuri și să ia măsuri pentru a se asigura că datele lor sunt protejate de potențialele abuzuri.
Care sunt riscurile de securitate
*conform termenilor de utilizare, se permite aplicaţiei colectarea de informaţii de advertising direct de pe site-urile proprii prin integrarea unor utilitare de tip TikTok Advertising, precum TikTok Pixel;
*aplicaţia poate colecta un număr mare de informaţii despre dispozitivul utilizatorului, printre care: SSID Wifi, numărul de model al telefonului, seria cartelei SIM, IMEI, citire SMS, Adresa MAC a dispozitivului, număr de telefon, date GPS, detalii despre alte conturi conectate la dispozitiv, acces complet la Clipboard (ceea ce poate genera riscuri de securitate cibernetică deoarece o mare parte dintre dintre aplicaţiile Password Manager exploatează clipboard);
*aplicaţia urmăreşte utilizatorii, chiar dacă aceştia au activată opţiunea Do Not Track;
*aplicaţia colectează automat date precum modelul dispozitivului, sistemul de operare, modele şi ritmuri de apăsare a tastelor, IP, locaţie, conţinut urmărit, istoric căutări, caracteristici ale conţinutului postal, profiling de gen, vârstă etc;
*aplicaţia îşi rezervă dreptul de a partaja date cu autorităţi publice;
*aplicaţia colectează informaţii despre celelalte servicii şi aplicaţii ce sunt instalate pe dispozitiv;
*poate efectua depanare de la distanţă asupra aplicaţiei, inclusiv executarea de noi procese;
*execută comenzi în Webview (poate duce la încărcarea de fişiere malware pe dispozitivul care găzduieşte aplicaţia);
*aplicaţia are un browser propriu încorporat cu funcţii Javascript, iar orice date introduse pot fi monitorizate.
Sfaturi pentru a rămâne în siguranță pe TikTok
În ciuda riscurilor potențiale de securitate asociate cu TikTok, este posibil să rămâneți în siguranță pe platformă luând câteva măsuri de precauție simple cum ar fi:
- Fiți atenți la informațiile pe care le partajați: evitați să distribuiți informații sensibile pe platformă, cum ar fi numele dvs. complet, numărul de telefon sau adresa de e-mail.
- Păstrați dispozitivul și aplicațiile la zi: asigurați-vă că dispozitivul și aplicațiile, inclusiv TikTok, sunt actualizate la cea mai recentă versiune.
- Folosiți parole puternice și unice.
- Fiți atenți la conținutul cu care interacționați: evitați interacțiunea cu conținut care poate fi dăunător sau inadecvat, cum ar fi teoriile conspirației sau conținutul extremist.
- Utilizați un VPN: Luați în considerare utilizarea unei rețele private virtuale (VPN) pentru a vă cripta traficul de internet și pentru a vă proteja confidențialitatea în timp ce utilizați TikTok.