România, pe lista țărilor care vor primi vaccinul anti COVID-19. Alexandru Rafila: ”Trebuie să se știe că este un produs sigur”
România s-a înscrie pe lista țărilor care vor primi vaccinul anti COVID-19. În acest context, Alexandru Rafila susține că trebuie să se știe că este un produs sigur, pentru ca oamenii să poată avea încredere.
- România, pe lista țărilor care vor primi vaccinul anti COVID-19.
- Ce spune Alexandru Rafila despre tratamentul combaterii pandemiei.
Pentru că se lucrează intens la găsire unui vaccin împotriva noului coronavirus, România s-a înscris și ea pe lista țărilor care ar trebui să primească acest tratament, iar, pentru început, țara noastră a făcut o precomandă de 10 milioane de doze.
La acest moment, la nivel global se lucrează la 100 de vaccinuri, dintre care 20 au ajuns în faze avansate de testare, însă, cel mai probabil, primul vaccin îl vom avea la sfârșitul acestui an, conform comisarului european de Sănătate, Stella Kyriakides.
România, pe lista țărilor care vor primi vaccinul anti COVID-19
În acest context, Alexandru Rafila a făcut câteva lămuriri pe marginea acestui subiect, extrem de delicat, Reprezentatul României la OMS susține că vaccinul va veni în tranșe, iar prioritate vor avea copiii, vârstinii, medicii și persoanele cu alte probleme medicale.
”Este foarte posibil ca vaccinul să nu se administreze doar într-o singură doză, cele mai multe produse care se dezvoltă acum pleacă de la principiul administrării a două doze de vaccin. Este vorba de tranşe, mai ales pentru vaccinuri, care sunt produse biologice, extrem de sensibile inclusiv la variaţiile de temperatură, trebuie asigurat lanţul de frig, atât în timpul transportului, cât şi al depozitării, al distribuţiei ulterioare”, a mărturisit Alexandru Rafica, scrie Mediafax.
Ulterior, reprezentantul OMS a declarat că achiziționarea unui vaccin vine la pachet și cu o transparență ca la carte în ceea ce înseamnă comunicarea cu populația țării.
”Cred că ar trebui să fim extrem de transparenţi în această strategie de comunicare legată de un potential produs vaccinal, oamenii trebuie să ştie că el este un produs sigur”, a mai speficicat Rafila.
Cât despre achiziționare sau mai bine zis, cât despre prețul vaccinului, Rafila presupune că acesta nu va fi cu mult peste costul producției.
”Acest vaccin va fi disponibil probabil la un preţ apropiat de preţul de producţie.Este bine că există o rezervare a unei cantităţi din partea UE, ştiu că s-au încheiat astfel de convenţii cu 2 sau 3 producători diferiţi”, a încheiat Alexandru Rafila.