România se pregătește să aducă din Cuba un vaccin anti-cancer. Guvernul României a semnat un act de colaborare
Un vaccin revoluţionar împotriva cancerului de plămâni ar putea ajunge în România din Cuba. Guvernul României a semnat un act de colaborare, un pas important care dă speranţe miilor de bolnavi. În România sunt diagnosticate în fiecare an peste 45.000 de cazuri noi de cancer pulmonar.
- România se pregătește să aducă din Cuba un vaccin anti-cancer
- Guvernul României a semnat un act de colaborare
Documentul aprobat de Guvernul României prevede colaborarea între România şi Cuba pentru asistenţă medicală, servicii de sănătate publică, prevenirea unor boli, printre care şi cancerul, dar şi autorizarea unor medicamente. Cimavax, un vaccin tratament revoluţionar pentru cancerul pulmonar pe care Cuba îl are încă din 2011, ar putea ajunge şi în țara noastră.
Antidotul pentru cancerul pulmonar
Orlando Teodorovici, fost ministru al Finanțelor, a afirmat că a cerut un număr exact de doctori în plus.
„Acceptul de a aduce în România antidotul pentru cancer şi mai mult, să se accepte ca în România să fie produs. Am cerut în primă fază să ni se spună exact dacă au nevoie de un număr de doctori în plus, anumite materii prime pe care ei le folosesc, să ai un anumit număr de câteva zeci de mii de doze în România. Au fost de acord”, a spus Orlando Teodorovici.
Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, a precizat că există posibilitatea importului de know-how, iar vizavi de import, se poate discuta cu Agenţia Europeană.
Cât de eficient este vaccinul anti-cancer din Cuba
Într-un studiu clinic efectuat pe bolnavii de cancer la plămâni, rezultatele au arătat că este eficient pentru pacienții de până în 60 de ani. Doi minişti ai României au început în 2018 negocierile pentru ca vaccinul să ajungă în România.
Cimavax este atât tratament, cât şi vaccin pentru cancerul de plămâni. Acesta a fost produs în Cuba, în urma unor cercetări de 25 de ani şi este gratuit pentru cubanezi din 2011.
Cimavax ajută la crearea de anticorpi împotriva înmulţirii celulelor canceroase. Vaccinul este destinat persoanelor care au cancer la plămâni, dar şi celor care sunt sănătoase, dar cu risc mare de a dezvolta acestă boală. Şi cei care vor să prevină apariţia cancerului de plămâni pot beneficia de vaccin. Cercetătorii spun că ar putea deveni o măsură standard de prevenire, un vaccin care se face în copilărie la fel ca cel împotriva poliomelitei sau difteriei.