Live acum Star Matinal
Prime time
Homepage » Actualitate » Stiri interne » Românii cu boli incurabile, umiliți în ultimul hal / Cererile online se atașează la... dosarul cu șină!

Românii cu boli incurabile, umiliți în ultimul hal / Cererile online se atașează la... dosarul cu șină!

De Narcis Voica.
Publicat pe 05.03.2022 la 23:39 Actualizat pe 05.03.2022 la 23:39

În timp ce mai-marii neamului se bat cu pumnii în piept că le-au făcut dreptate persoanelor cu dizabilități umilite în ultimii ani, comisiile de evaluare sunt acuzate că organizează expertize cu încălcarea legilor în vigoare, pentru a stoarce bani publici, semn că în realitate nu s-a schimbat nimic.

La nici două săptămâni de la marele anunț al politicienilor, conform căruia românii cu membre amputate nu mai trebuie să demonstreze periodic faptul că nu le-au crescut alte mâini sau alte picioare, în spațiul virtual a izbucnit o adevărată revoltă. Zeci de oameni susțin că, în pofida faptului că pe perioada stării de alertă certificatele de încadrare în grad de handicap se prelungesc automat, au fost chemați la comisiile de evaluare.
O altă lege care ar fi fost încălcată este cea care interzice instituțiilor publice să solicite copii de pe documente emise de alte instuții publice. Conform mai multor persoane, acestea ar fi fost puse în niște situații penibile, demne de comediile proaste. „Mi-au zis că trebuie să depun la dosar documente emise chiar de ei. Adică m-au pus să merg la ei la sediu, cu toată nebunia asta cu pandemia, să solicit documente care fie se aflau deja la dosar, fie erau emise de ei, pentru ca apoi să le depun tot la ei. Am luat actele cu stânga și le-am dat înapoi cu dreapta, fiindcă lor le-a fost lene. Sau pentru că sunt nesimțiți. Însă... suntem la mâna lor. Dacă faci scandal, cu dreptatea de partea ta, te trezești că nu îți mai acordă același grad de handicap. Până îi dai în judecată, până se termină procesul și demonstrezi că ai avut dreptate... Te-au nenorocit...”, a explicat o persoană cu dizabilități.
Iată ce spune legea, referitor la situația de mai sus: „Se interzice instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale. Instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale solicită entităților care au emis documentele prevăzute la alin. (1), în format electronic, copii sau extrase ale acestora, în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public, prevederile art. 2 alin. (2) și ale art. 4 aplicându-se în mod corespunzător”.

Culmea, și la capitolul „documente electronice” sunt situații halucinante. De exemplu, o comisie de evaluare i-a anunțat pe cei care solicită prelungirea certificatului de handicap că „cererile online se atașează la dosarul cu șină”. Adică să de trimită online, dar să le ducă și în original, ca să le simtă medicii în mână și să vadă cu ochii lor dosarul cu șină care le-a lipsit timp de doi ani, cât au fost sistate comisiile de evaluare.

Și, pentru că toți cetățenii sunt egali în fața legii în România, și copiii sunt umiliți la fel ca și adulții. Așa că cei cu boli cronice, cu boli incurabile, sunt obligați să meargă periodic în fața specialiștilor de la comisia de evaluare și să demonstreze că nu au avut parte de vreo minune, să se vindece de bolile la care au fost condamnați pe viață. Asta, ca să fie și traumatizați psihic de autorități și să fie obligați să retrăiască în fața unor străini momente cumplite și să explice cum este viața lor afectată de boală, cum nu dorm nopțile din cauza durerilor sau cum sunt marginalizați de colegii care nu vor să aibă de-a face cu „handicapați”.
Însă, pentru faptul că persoanele cu dizabilități sunt batjocorite de sistem există, se pare, și o explicație: banii! Fiindcă cei din comisie trebuie să aibă în permanență de lucru, ca să încaseze bani publici. „În mod normal, într-un an se nasc 2-3 copii cu handicap. Într-o lună 1-2 persoane rămân cu handicap din cauza unor accidente s-au a unor boli netratate la timp. În total să zicem,cam 6-7 cazuri pe lună. Acum întrebarea: De ce o comisie din 5-6 medici lucrează o lună întreagă pentru a evalua 7 oameni ? De ce sunt chemați la revizuire cei cu membrele amputate? Cum justifică cei 6 medici + secretarele munca lor pe o lună? Nu cumva îi revizuiesc pe cei netratabili tocmai pentru a-și asigura posturile plătite tot din banii noștri, că altfel nu ar avea activitate? În toate țările din europa, comisia asta lucrează 2 zile pe lună. Secretarele lucrează toată luna. Cand e vorba de banii statului la noi se găsesc tot ce nu poți să îți închipui, numai să îi ia. Când credeți că vor face o lege dreaptă pentru noi? Când nu vor mai fi plătiți de la bugetul statului?”, este postarea unei persoane revoltate.

Asta, în timp ce pentru bolnavii de cancer s-a majorat indemnizația cu... 4 lei. Cel puțin, asta susține un bolnav de cancer care dă lunar 5.000 de lei pe medicamente. Că statul i-a majorat veniturile cu 4 lei.
Faptul că la unele comisii de evaluare se fac șpăgi de ordinul sutelor de mii de euro și că circuitul banilor în natură rezolvă situații delicate l-a demostrat cazul din 2015 de la Comisia de Evaluare Brăila. Medicii șpăgari produceau, într-o zi proastă, aproximativ 1.250 de lei de căciulă, de la bolnavii dispuși să plătească pentru a nu mai fi puși pe drumuri și pentru a obține o valabilitate mai lungă a certificatului. Asta, cu toate că șpăgarii puteau oferi, conform legii, certificate pe perioadă nelimitată celor bolnavi de maladii incurabile. Însă... Nu ar mai fi produs lunar câte 25.000 de lei, numai din șpăgi. Și, fiindcă în România șpăgarii trebuie lăsați să facă bani, pentru a învăța tabla împărțirii, doctorița prinsă cu mită a fost unsă șefă la Comisia de Evaluare, chiar în timp ce se afla sub control judiciar.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Românii cu boli incurabile, umiliți în ultimul hal / Cererile online se atașează la... dosarul cu șină!
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Stiri internationale
Povestea femeii care s-a iubit cu un delfin. Un experiment NASA care s-a sfârșit tragic / FOTO
  • Povestea de iubire dintre o femeie și un delfin
  • Cum s-a terminat totul
Meteo
Anunț ANM de ultimă oră! Cod galben de vreme rea în mai multe județe din România. Care sunt zonele vizate
  • Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie, anunț de ultimă oră
  • Cod galben de vreme rea în mai multe județe din România
  • Care sunt zonele vizate
Stiri interne
Cât costă kilogramul de cireșe de mai în piețele din România! Prețul este mai mic dacă sunt cumpărate direct de la producători: ”Gustul este divin!”
  • A început sezonul cireșelor de mai
  • Cât costă un kilogram
  • Prețul este mai mic dacă sunt cumpărate direct de la producători
Retete
Rețetă de piure de cartofi cu iaurt grecesc. Un preparat ușor, de consumat după Paște
  • Rețetă de piure de cartofi cu iaurt grecesc
  • De ce ingrediente ai nevoie
  • Care este modul de preparare
Stiri interne
Veste importantă pentru românii care au card de sănătate! S-a anunțat o schimbare majoră
  • Vești bune pentru românii care au card de sănătate
  • Anunț important
Emisiuni TV
Xtra Night Show. Ce amintiri are Cătălin Botezatu despre perioada Paștelui. Celebrul designer, dezvăluiri emoționante: "Cele mai frumoase..." / VIDEO
  • Cum era Paștele în familia lui Cătălin Botezatu când era copil
  • Celebrul designer a făcut dezvăluiri emoționante
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Furtunile încep să facă ravagii în ţară: străzi din Sinaia, inundate. Până când ţine codul galben de vijelii şi grindină
recomandare pe as.ro
Cum arată şi din ce face bani Consuelo, fosta soţie a lui Adrian Mutu, la 51 de ani. Imagini rare
Romania TV
Cutremur în lumea interlopă. Beinur ar putea prelua şi clanul Corduneanu. Cum va reacţiona Adrian Beleaua?
Romania TV
Irinel Columbeanu, în culmea fericirii. Fostul afacerist a primit cea mai frumoasă veste chiar în ziua de Paște
recomandare pe antena3.ro
Ceaiul semifermentat care te ajută la digestie după mesele de Paşte şi te relaxează fără să dea somnolenţă
recomandare pe antena3.ro
Horoscop 8 mai 2024. Fecioarele atrag bunăstarea, Peștii se lasă ghidați de instinct
recomandare pe antena3.ro
Alimentul redevenit în vogă pentru tânăra generație. Ajută la slăbit, iar magazinele au fost luate cu asalt
recomandare pe playtech.ro
Top 3 zodii care o iau de la început după Paşte. Li se schimbă viaţa complet, apar noi oportunităţi
recomandare pe playtech.ro
Ce faci cu ouăle fierte rămase de la Paște. Top 4 reţete în care să le foloseşti
recomandare pe redactia.ro
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
recomandare pe redactia.ro
În ce stare se află Florin Piersic, după ultima operație. Actorul și-a petrecut Paștele în spital, iar medicii au făcut noi declarații
recomandare pe Ciao.ro
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul tuturor! Antonia eşti o norocoasă!
recomandare pe shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după Revoluție l-a marcat pe fiul lui Nicolae Ceaușescu
recomandare pe bzi.ro
Denise Rifai le trimite pe femei la cratiţă, de Sărbătorile Pascale: „Corect în fața lui Dumnezeu, e normal să faci mâncare pentru bărbatul tău!”
recomandare pe bzi.ro
Codin Maticiuc a rămas fără telefon în autobuz! „Cumva i-am și simțit!”
recomandare pe dailybusiness.ro
Deși șomajul e în scădere, tinerii din România nu-și găsesc de muncă!
recomandare pe dailybusiness.ro
Muncitorii de „import”, soluția pentru criza cauzată de plecarea a 6 milioane de români din țară
recomandare pe Jurnalul.ro
Pensii mai mari pentru foștii CAP-iști și mai puțini ani de muncă pentru mame
recomandare pe a1.ro
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Vlad Niculici (Mr. Cheesecake) a fost eliminat. Ce a urmat și ce reacție a avut Alexandru Sautner