Satul din România unde pietrele "au viață", se plimba, și cresc singure precum copacii! Locul este unic în lume, iar oamenii cred că au fost aduse de extratereștrii / FOTO
Știați că în țara noastră este un loc unde ”pietrele sunt vii”, iar aceastea chiar cresc și ”vorbesc”. Acestă loc e cu adevărat unic în lume și se află la 7 kilometri de Horezu, în localitatea Costești.
- Locul spectaculos din țara noastră unde pietrele ”se înmulțesc”
- Cum se întâmplă acest fenomen
Localitatea Costești de lângă Horezu reprezintă un loc unic în lume și pentru care a devenit cunoscută în toată țara, asta deoarece aici se află Muzeul Trovanților, niște micro-formațiuni geologice care rivalizează cu sculpturile moderne, dar și care au forme cu totul speciale, dar și povești la care nu te-ai fi așteptat.
Aici se află satul din România unde pietrele ”se plimbă” și ”au viață”. E un loc unic
Trovanții au reușit să-i fascineze pe toți cei care au vizitat acest loc, asta deoarece formele lor par cu totul neobișnuite și dau impresa că sunt opera omului, însă realitate sunt crate de natură. Acest muzeu în natură a fost înființat în 1996 de către un Colectiv de la Facultatea de Geologie și Geografie din București, iar anual atrage mulți turiști.
Trovanții se găsesc în Vâlcea în două locuri, una în dreptul localității Costești, dar și într-o zonă mult mai spectaculoasă, pe albia râului Gresarea, în apropierea satului Telechești, la 16 km de Horezu.
Potrivit specialiștilor, formațiunile numite trovanți au apărut în stratul aluvionar al fostei delte în urma unor mișcări seismice, însă se pare că în general apariția acestor formațiuni nu e neapărat determinată de evenimente geologice precise, ci se produc mai degrabă spontan.
Aceste pietre cresc și ”se plimbă”
Trovanții au forme diferite, pot fi de formă sferoidală, elipsoidală, dar și cilindrică sau discoidală, iar ei au o mărime ce variază de la câțiva milimetri la câțiva metri.
Încă o caracteristică a acestor pietre o reprezintă creșterea, căci ei ajung să se mărească cu 4-5 centrimetri la 1000 de ani. Mai mult de atât, uneorii trovanții se desprind din fragmentele suficient de mari și se formează alți trovanți mai mic și care continuă de asemenea să crească și dau impresia că pietrele chiar se înmulțesc peste noapte.
Cum există și elemente externe care erodează nisipiul și straturile sedimentare în care se află acești trovantți, aceștia se rostogolesc și dau impresa și că se plimbă prin jur, fiind un adevărat spectacol pentru ochiul privitorului.
Trovanții se mai întâlnesc și în alte locuri din lume, iar cel mai mult ies în evidență trovanții roșii din Dakota de Nord, Paracul Natural Roosevelt, care ajung să aibă chiar și trei metri în diametru. Nu putem însă să nu enumerăm și trovanții sferici uriași din depresiunea Faiyum, Egipt, dar și pe cei din Noua Zeelandă, acolo unde mai sunt numiți și ”pietrele zânelor”