Scandal cu scurgeri de informații în Poliția Capitalei / Cum erau monitorizate ilegal persoanele torturate de agenți!
Martorii audiați în celebrul dosar al torționarilor de la Secția 16 aruncă bombă după bombă: la scurt timp după ce un jandarm a recunoscut că a participat la acțiuni ilegale (el lucrează în continuare la Jandarmeria București, evident!), un agent de poliție a dezvăluit, săptămâna aceasta, că victimele colegilor săi erau monitorizate de polițiștii bătăuși, iar reclamațiile făcute de victime la 112 treceau pe la agresori.
- Procesul torționarilor de la Secția 16 scoate la iveală alte acțiuni ilegale
- În fața judecătorilor, un agent a povestit cum erau monitorizate victimele torționarilor
- Bătăușii interceptau reclamațiile făcute de victime la 112
- La un alt termen, un jandarm a recunoscut că misiunile la care a participat erau ilegale
Audiat în calitate de martor, un coleg al torționarilor de la Secția 16 a povestit, săptămâna aceasta, în fața instanței, cum erau supravegheate ilegal victimele agresiunii. Martorul este unul dintre polițiștii care, la aproape 24 de ore după ce Mihai Ionuț Ghiorghe și Teodor Gheorghe au fost răpiți și torturați de agenții conduși de Viorel Șeicaru, a fost trimis acasă la Ghiorghe, care sunase la 112. Așadar, în momentul în care Ionuț Ghiorghe a sunat la 112, ca să reclame agresiune, susținând că nu mai suportă durerile după bătaia în stil mafiot administrată de „Brigada lui Șeicaru”, la el acasă au fost trimiși fix agenții de la Secția 16. Culmea, printre agenții trimiși să îl ajute pe Ionuț Ghiorghe se afla chiar unul care în seara precedentă îl bătuse și îl dusese pe câmp, unde Șeicaru a urinat pe el.
Pe lângă faptul că unul dintre torționari s-a dus acasă la victimă, probabil ca să o intimideze sau ca să afle ce are aceasta de declarat, Viorel Șeicaru – care intrase brusc în concediu - l-a sunat pe telefonul personal pe agentul trimis la fața locului și l-a avertizat că reclamația este una delicată și că trebuie să fie tratată cu atenție. Cum știa Șeicaru, de acasă, din concediu, că victima sa, Ionuț Ghiorghe, sunase la 112? „Datorită” unor scurgeri de informații clasificate, evident!
Așa cum informații secrete au fost furnizate ulterior de torționarii de la Secția 16 și către o vedetă TV, pentru ca acestea să fie folosite în niște acțiuni cu iz de șantaj și de denigrare a victimelor. Informațiile care vizau victimele torționarilor erau transmise în timp real – ceea ce sugerează că polițiștii îi filau 24 din 24 pe cei care erau împotriva găștii de interlopi cu epoleți și interceptau toate reclamațiile efectuate de victime la 112.
La termenul precendent, judecătorii au avut parte de o altă surpriză: unul dintre jandarmii care au asistat la actele de tortură pentru care sunt judecați polițiștii de la Secția 16 a recunoscut, cu seninătate, că știa că acțiunile respective erau ilegale. Conform informațiilor intrate în posesia jurnaliștilor SPYNEWS, angajatul Jandarmeriei București a încercat să fenteze, rând pe rând, întrebările judecătorilor, mințind cu seninătate că el nu își mai amintește ce a declarat în timpul anchetei penale. Dând dovadă de o iscusință rar întâlnită, magistrații i-au adresat întrebări încrucișate și, părintește, l-au întrebat ce părere are el despre întâmplările de acum doi ani și jumătate, când polițiștii de la Secția 16 au gazat doi oameni, apoi i-au torturat și i-au abandonat pe niște terenuri virane, în toiul nopții.
„Acțiunile nu au fost legale”, a explicat jandarmul plătit din bani publici. Întrebat dacă a sesizat superiorii cu privire la faptele ilegale la care a asistat, a anunțat la 112 sau a raportat prin stație că este martor la acțiuni ilegale, jandarmul a explicat, la fel de relaxat, că nu. Lipsă de acțiune care, în mod normal, ar trebui să îl trimită direct în pușcărie, în condițiile în care, recent, un taximetrist s-a trezit cu dosar penal și ar putea fi condamnat pentru că nu a anunțat la 112 că a văzut un om căzut pe stradă.