Se schimbă ora pe 31 Martie. Cum se dă ceasul în noaptea de sâmbătă spre duminică
La sfârșitul lunii martie, ceasurile se vor schimba în Europa. Atunci se va aplica ora de vară a Europei Centrale (CEST). În fiecare an, oamenii își pun aceleași întrebări: Când se schimbă ceasurile? Ceasurile se dau înapoi sau înainte cu o oră? Dar cât timp se va mai aplica ora de vară? Ca în fiecare primăvară, ora se va schimba și în 2024, în noaptea de 31 martie.
- În noaptea de 31 martie, ora 3 devine ora 4
- De ce trecem la ora de vară
- Istoria trecerii la ora de vară
Răsăritul și apusul soarelui vor fi cu aproximativ 1 oră mai târziu pe 31 martie 2024 decât în ziua precedentă. Seara va fi mai multă lumină. Așadar, în ultima duminică din martie, ora de iarnă se încheie. În noaptea de 31 martie 2024, ceasurile se schimbă din nou de la ora Europei Centrale la ora de vară.
În noaptea de 31 martie, ora 3 devine ora 4
Așa cum menționam și în rândurile de mai sus, în ultima duminică din luna martie, vom trece la ora de vară 2024. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, ceea ce înseamnă că vom dormi mai puțin în noaptea respectivă, ora 3.00 devenind ora 4.00.
Duminică așadar, 31 martie 2024, devine cea mai scurtă zi din an, cu doar 23 de ore. Această oră de vară va fi aplicată până la data de 27 octombrie 2024.
De ce trecem la ora de vară
Această măsură de trecere la ora de vară a fost introdusă pentru ca oamenii să poată beneficia de lumina naturală a Soarelui mai mult timp, zilnic, acest lucru fiind de mare ajutor mai ales celor care, pe vremuri, lucrau în agricultură.
Așadar, dacă primăvara ceasurile se dau înainte cu o oră, toamna se dau înapoi cu o oră. Scopul este acela ca oamenii să desfășoare activități cât mai mult posibil pe lumină naturală, pentru că are o mulțime de beneficii pentru organism.
De asemenea, această măsură ajută și la economisirea energiei electrice necesară iluminatului artificial.
Pericolul pentru sănătate în trecerea la ora de vară
Potrivit spuselor medicului Tudor Ciuhodaru, trecerea la ora de vară poate avea unele efecte periculoase pentru organismul uman. Specialistul îi sfătuiește pe oameni să adopte cinci metode simple.
"1. Planificarea corespunzătoare a activității.
2. Evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale.
3. Nu e de neglijat petrecerea a cât mai mult timp în aer liber.
4. Și nici mișcarea, chiar sub forma unor simple plimbări.
5. Precum şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete.
Invocând faptul că se perturbă nejustificat populaţia şi că pierderile din diverse domenii socioeconomice depăşesc câştigurile, unele ţări au renunţat la schimbarea orei de iarnă-vară sau nu au aplicat-o vreodată. Şi în România a fost respinsă o iniţiativă legislativă ce prevedea acest lucru", a transmis medicul, scrie antena3.ro.