Se scumpește carnea de porc. Cât va costa un kilogram în supermarket
Din cauza crizei, dar și din cauza secetei, tot mai multe produse alimentare s-au scumpit în ultima vreme, iar acum vine și rândul cărnii de porc. Aceasta ar putea să scumpească cu 40 % față de anul trecut, din cauza schimbărilor drastice.
- Prețuri uriașe pentru un kilogram de carne de porc
- Tot mai multe alimente se scumpesc
Carnea de porc, mierea, dar și cerealele ar putea să coste cu până la 40% mai mult față decât anul trecut. Seceta și lipsa precipitaților provoacă pagube uriașe în rândul producției de alimentă, iar din acest motiv prețurile ar urma să explodeze în perioada următoare.
Cât va costa carnea de porc. Urmează să se scumpească
Dacă în prezent un kilogram de carne de porc costă în jurul a 30 de lei kilogramul, după scumpiri aceasta ar putea să coste chiar și 42 de lei pe kilogram.
„Seceta a avut un impact atât asupra culturilor de toamnă, adică a grâului și orzului, cât și asupra rapiței, dar va avea repercusiuni și asupra culturilor de primăvară, în special porumbul și floarea soarelui”, spune Alina Crețu, directorul Asociației Producătorilor de Porumb din România.
Președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România susțin că fermierii nu au reușit să-și revină după creșterea recentă a prețurilor la energie, dar și pesta porcină care a reprezentat o lovitură uriașă pentru această industrie.
„În România producem doar 20-25% din consumul național de carne de porc proaspătă. Suntem și mai îngrijorați pentru că de fiecare dată când apar urgențe de secetă, furajul se scumpește”, spune Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.
Uleiul s-a scumpit drastic
Nu numai carnea de porc s-a scumpit, ci și uleiul de floarea soarelui, mai ales din cauza efectelor schimbărilor climatice din ultima vreme.
Riscul ca firmele să dea faliment e atât de mare încât Administrația Națională a Apelor din România consideră că ar fi necesară raționalizarea utilizării apei, din cauza secetei, și astfel evitarea udării excesive a grădinilor sau reumplerea piscinelor.
„Seceta a făcut ravagii la culturile de floarea soarelui. N-a mai plouat din luna mai, când oricum a plouat foarte puțin, poate cinci litri de apă pe metru pătrat”, spune un apicultor.