Sfântul Gheorghe 2025. Ce tradiții și obiceiuri se țin pe 23 aprilie
Publicat pe 16.04.2025 la 14:35 Actualizat pe 16.04.2025 la 14:35
Pe data de 23 aprilie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Acesta mai este numit și "Purtătorul de biruință". Ce tradiții și obiceiuri se țin în această zi sfântă.
- Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe 2025
- Ce e bine să faci pe 23 aprilie
- Sfântul Gheorghe, sărbătoare cu cruce roșie pe 23 aprilie în calendarul creștin ortodox
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai importanţi sfinţi din Calendarul Creştin Ortodox. Este celebrat în fiecare an pe data de 23 aprilie. Potrivit informațiilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, peste un milion de români își serbează onomastica în ziua respectivă.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe 2025
În unele zone ale țării, pe data de 22 aprilie, în ajunul sărbatorii de Sfântul Gheorghe, are loc Sângiorzul vacilor sau Alesul, când au loc mai multe obiceiuri ce marchează începutul anului pastoral, fiind o sărbătoare a ciobanilor.
În ziua de Sfântul Gheorghe se împodobește casa cu plante, obicei care marchează renaşterea naturii. Plantele folosite variază în funcţie de regiune.
Oamenii se scaldă, înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare, căci se spune că dacă fac acest lucru vor fi sănătoşi și protejați de rele tot anul.
Tot în ziua de Sfântul Gheorghe se adună de pe câmp tot felul de buruieni de leac, care se păstrează peste an.
De asemenea, se spune că cine doarme în această zi fură somnul mieilor şi tot anul va fi somnoros. Se mai spune și că, dacă în ziua de Sf. Gheorghe este rouă multă, atunci anul este bogat.
Rugăciunea către Sfântul Gheorghe care face minuni
„Ca un izbăvitor al celor robiți și celor săraci folositor, neputincioșilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!
Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și carele de purtătorii de nevoință ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii.
Vino, Sfinte Gheorghe și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvârșit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajută necredinței și slăbiciunei mele și scapă-mă cu harul tău de păcatele cele trupești și sufletești. Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului. De aceea cu laude te fericim pe tine Sfinte Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl. Binecuvântează-ne pe noi și fă rugăciunile noastre să fie de folos. Amin”.