Sfaturi importante pentru a evita hipertermia și insolația. Care sunt recomandările medicului Tudor Ciuhodaru: "Trag un semnal de alarmă..."
Insolația apare atunci când corpul se supraîncălzește din cauza expunerii excesive la temperaturi ridicate. Deshidratarea poate contribui, de asemenea, la insolația. Uneori se mai numește și hipertermie. Insolația netratată vă poate afecta mușchii, rinichii, inima și creierul. Poate duce chiar la moarte în cazuri extreme. Care sunt recomandările medicului Tudor Ciuhodaru pentru a evita astfel de probleme.
- Tudor Ciuhodaru, despre ce să faci ca să eviți supra-încălzirea corpului sau hipertermia
- Care sunt recomandările specialistului
Potrivit specialiștilor, insolațiile sunt de două tipuri: fără efort și dacă ați depus efort. Insolația fără efort afectează persoanele cu afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi diabetul și adulții în vârstă. Acest tip de insolație poate apărea treptat timp de câteva ore sau zile. Efectul său poate crește din cauza deshidratării. Insolația prin efort este cauzată de efort fizic intens în aer liber, pe vreme caldă și umedă și deshidratare. Epuizarea termică poate deveni o urgență medicală la bebelușii mici, deoarece aceștia nu își pot regla temperatura corpului în mod eficient.
Sfaturi importante pentru a evita hipertermia și insolația
Dacă cineva are insolație, ar trebui să încercați să îi răciți corpul, în timp ce așteptați asistența medicală. Cel mai bine ar fi să duceți persoana respectivă într-un loc răcoros, să îndepărtați excesul de îmbrăcăminte și să oferiți înghițituri dintr-o băutură rece sau apă pentru a ajuta corpul să revină la temperatura normală. Care sunt recomandările medicului Tudor Ciuhodaru.
"Activitățile fizice se fac dimineața sau seara, când este mai răcoare. Îmbrăcămintea este deschisă la culoare, vaporoasă, din materiale textile de tip in, bumbac, în așa fel încât să ne asigure confortul termic.
Dacă tot vorbim despre apă, aer și răcoare și hidratare corespunzătoare. "Apă" vine de la "hidros" și în niciun caz de la alcool, de la băuturile bogate în cofeină sau zahăr, pentru că ele sunt diuretice și ne fac mai vulnerabil în fața căldurii. Pe de altă parte, vă dați seama, alcool, căldură, asfalt încins, iar sunt mari probleme. O să mai trag un semnal de alarmă, despre cei mici: nu-i lăsați singuri la orele la amiezii în locurile de joacă. Supravegheați-i în permanență. Nu-i lăsați singuri nici în mașină, pentru că la 32 de grade afară, probabil că temperatura în mașină crește cam cu un grad în fiecare minut. Iar copiii sunt adesea cei mai expuși la deshidratare, insolație, crampe de căldură, sincope și necesită tratament de urgență.", a spus Tudor Ciuhodaru la antena3.ro.
Semne și simptome de insolație
Să aruncăm o privire la semnele și simptomele comune ale insolației:
Tensiune arterială ridicată sau scăzută
Vărsături și greață
Convulsii
Tahicardie sau respirație rapidă
Ameţeală
Probleme de coordonare și mișcare
Dezorientare sau confuzie
Transpirație excesivă și pierderea respirației după ce ați oprit exercițiul
Problema de echilibru
Pielea uscată fără transpirație, ceea ce este destul de comun în insolația fără efort
Piele foarte palidă sau înroșită
Debit scăzut de urină
Pierderea conștienței
Respirație rapidă
Dacă prezinți astfel de semne și simptome, bea multă apă, mergi într-o cameră răcoroasă șo solicită imediat asistență medicală.