Simptomele digestive, întâlnite tot mai des la pacienții cu coronavirus din România. Medicii avertizează: „Urmăriți aceste semne”
Coronavirusul este un virus volatil, care poate afecta mai multe organe decât am crede. Mulți pacienți infectați au sesizat și schimbări la nivelul sistemului digestiv, iar o serie de simptome pot indica infectarea cu acest virus.
- Problemele digestive, întlnite la pacenți bilnavi de Covid-19
- Simptomele care te fac să te intrebi dacă ești infectat
- Avertismentul specialiștilor
Printre principalele manifestări acuzate de pacienții depistați pozitiv cu noul coronavirus se numără diareea, chiar dacă se credea inițial că manifestările respiratorii sunt cele mai întâlnite în infectarea cu noul coronavirus.
Astfel, unele simptome pot apărea înaintea celor respiratorii, iar persoanele care suspectează că ar putea fi infectate, trebuie să țină cont de orice modificare notabilă de la nivel digestiv.
Simptomele digestive, cauzate de coronavirus
Au fost analizate date de la 204 pacienți infectați cu coronavirus, cu vârstă medie de aproximativ 55 de ani. Timpul mediu de debutare între simptome și internare a fost de 8 zile, acest lucru fiind valabil pentru cei care au manifestat din prima deficiențe respiratorii.
„Clinicienii trebuie să țină cont de faptul că simptomele digestive, cum ar fi diareea, pot fi o caracteristică a COVID-19 și că suspiciunea ar putea fi ridicată mai devreme în aceste cazuri, fără să se aștepte apariția simptomelor respiratorii”, atrag atenția cercetătorii chinezi din Wuhan.
Pentru cei care au acuzat modificări ale tranzitului intestinal și al digestiei, această perioadă este mai mare, în comparație cu pacienții care nu au manifestat astfel de simptome. Astfel, cei ce prezintă manifestări digestive, cer tratament mai târziu, fără să suspecteze că sunt infectați cu noul coronavirus.
„Nu sunt niște manifestări rare, mai mult de 50% dintre pacineții cu covid au manifestări digestive, jumătate dintre ei nu au fenomene respiratorii, adică se prezintă doar cu diaree sau greață, vomă sau inapetență sau dureri abdominale”, susține Ștefan Jianu, medic flebolog.
De asemenea, pacienții cu probleme digestive au acuzat și alte simptome, cum ar fi pierderea apetitului, diaree, vărsături, dureri abdominale, însă nu și modificări respiratorii. Mai mult, agravarea bolii poate avea loc și fără simptomatologie respiratorie, și doar cu cea digestivă, aceste probleme devenind mai grave.
„În acest studiu, pacienții cu COVID-19 cu simptome digestive au un rezultat clinic mai rău și un risc mai mare de decese în comparație cu cei fără simptome digestive, subliniind astfel importanța includerii unor simptome precum diaree în suspicionarea precoce a COVID-19, înainte ca simptomele respiratorii să se dezvolte”, a declarat dr. Brennan Spiegel, co-redactor-șef al Jurnalului American de Gastroenterologie, într-un comunicat de presă.