Spitalul Foișor, transformat ilegal în unitatea medicală COVID-19. Ministrul Sănătății fusese informat de acest fapt
Noi detalii ies la iveală în urma deciziei controversate de vineri seară de a transforma spitalul Foișor în unitate medicală suport COVID-19. Se pare că acest lucru a fost făcut în ilegalitate, deși ministrul Sănătății, Vlad voiculescu, fusese informat despre acest fapt încă de la începutul acestei luni.
- Spitalul Foișor, transformat ilegal în unitate COVID-19.
- Conducerea spitalului îl anunțase pe ministrul Sănătății de ilegalitate ce va fi făcută încă de pe 2 aprilie.
Decizia de a transforma peste noapte Spitalul Foișor în unitatea medicală dedicată tratării persoanelor infectate cu virusul chinez a făcut ca multă lume să protesteze în stradă, pentru modul în care pacienții de acolo sunt tratați, transferați direct de la Terapie Intensivă ori trimiși acasă.
Spitalul Foișor, transformat ilegal în unitatea medicală COVID-19
Însă acum un alt detaliu iese la iveală. Se pare că această schimbare găsită de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății nu a fost doar una făcută în grabă, ci și realizată într-un mod ilegal, spun reprezentanții unității medicale.
Conform unui document trimis către ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în data de 2 aprilie, conducerea Spitalului Foişor spune că unitatea sanitară nu poate primi pacienţi COVID-19, precizând că aceasta nu îndeplineşte condiţiile prevăzute în Ordinul care include lista spitalelor ce pot trata persoane infectate cu noul coronavirus. Lucru care, deși știut a fi necorespunzător, s-a pus în practică.
”Conform celor menţionate de Ordinul 434/2021 din 26 martie 2021, criteriile menţionate NU sunt îndeplinite de Spitalul clinic de Ortopedie Traumatologie şi TBC Osteoarticular ”Foişor”, fiind obligaţi să vă atenţionăm de acest context de neconformitate pentru a evita concluzii provocatoare de malpraxis sau de perturbare a întregii activităţi a spitalului, care este eminamente ortopedică, prin monoprofil”, se arată în documentul adresat Ministerului Sănătăţii şi semnat de managerul spitalului, de directorii medical şi financiar-contabil şi de şefii de secţie, informează news.ro.
Totodată, după explicarea punctuală a cerințelor ce nu se îndeplinesc pentru a transforma Spitalul Foișor în unitate COVID-19, în același comunicat se vorbește și despre imposibilitatea de a detașa personal medical către alte spitale destinării tratării celor bolnavi de virusul ucigaș din China. Conducerea spitalului spune că mutarea medicilor și asistenților ar putea fi cauza unor probleme grave de îngrijire a pacienților ce nu se pot deplasa sau a celor care au nevoie de supraveghere permanentă.
”Vă informăm că am efectuat o analiză atentă a situaţiei spitalului nostru, existând numeroase cereri de detaşare a personalului nostru către alte unităţi sanitare cu deficit de personal, din păcate, activitatea internă a spitalului, complexitatea cazuisticii nu ne permit detaşarea personalului solicitat, detaşarea acestora putând genera anomalii grave de îngrijire într-un serviciu monospecialitate ortopedie-traumatologie unde pacienţii nu se pot deplasa, nu au autonomie, necesită îngrijiri specializate de asistare şi urmărire permanentă”, mai afirmă conducerea Spitalului Foișor.