Subiecte false la Bacalaureat, vândute pe Instagram cu 50 de lei. Ministerul Educației a tras un semnal de alarmă
Doar două zile îi mai despart pe elevii clasei a XII-a de cel mai important examen din viața lor de până acum, Bacalaureatul. În unele cazuri, învățatul a mers ca pe roate, iar operele literare nu le-au dat prea mari bătăi de cap, iar în alte cazuri, elevii vor să facă tot posibilul pentru a afla subiectele în avans. În aceste condiții, mai multe subiecte false au fost vândute pe Instagram, cu 50 de lei.
- Autoritățile trag un semnal de alarmă pentru elevi și părinți
- Cei care îi păcălesc pe elevi pot primi pedeapsa cu închisoarea
Bacalaureatul înseamnă, pentru cei mai mulți elevi, presiune. De aceea, mulți tineri au căzut în plasa unor persoane pe Instagram, care le-au promis că le vor da în avans subiectele la examen care vor pica anul acesta.
Subiecte false la Bacalaureat, vândute pe Instagram cu 50 de lei
Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică care colaborează cu Poliția a transmis faptul că s-au detectat mai multe conturi pe Instagram care vând subiecte false la Bacalaureat, conturi care, din nefericire, au făcut și vânzare.
Aceste conturi de social media promis subiectele care vor pica începând de luni la examenul de Bacalaureat, însă aceste subiecte sunt de-a dreptul false, deoarece cerințele se vor extrage în dimineața examenului, cu câteva ore înainte de start.
De obicei, persoanele din spatele conturilor susțin că au cunoștințe la Ministerul Educației, care le-ar fi spus deja ce o să pice la Bacalaureat, iar elevii creduli plătesc 50 de lei, în speranța că vor promova examenul cu brio.
Ce pedepse pot primi cei care doresc să păcălească elevii
Specialiștii au tras un semnal de alarmă atât pentru elevi, cât și pentru părinți, pentru a nu se mai lăsa păcăliți de persoanele care doresc să câștige bani pe baza naivității altor persoane.
„Atenție mare la conturile de social media care promit vânzarea subiectelor pentru Bacalaureat. Ca și în anii precedenți, echipa CERT-RO a fost notificată despre existența unor asemenea tentative de fraudare, ce vizează tinerii din România care urmează să susțină acest examen. Rețineți faptul că nu poate fi vorba decât despre o păcăleală, din moment ce subiectele de bacalaureat nu sunt singulare, ci există multiple variante dintre care se trage la sorți cu puțin timp înainte de start. Extragerea subiectelor oficiale se produce în dimineața examenului, alături de o variantă de rezervă. Ulterior, acestea sunt transmise către inspectoratele din teritoriu, iar acestea din urmă se ocupă de distribuirea lor către instituțiile de învățământ. Este imposibil ca acestea să fie cunoscute deja de o anumită persoană”, au transmis cei de la CERT-RO.
Pe conturile care vând subiecte false apare, de obicei, acest anunț: „Cine vrea să afle subiectele la bac să îmi dea mesaj în privat”. Dacă o persoană cere subiectele de la Bacalaureat, va primi un cont bancar unde va trebui să depună suma de 50 de lei mai întâi, iar ulterior va primi subiecte false.
Anul trecut, în preajma Bacalaureatului, a avut loc un episod asemănător, iar oamenii legii au început atunci o anchetă de urmărire penală, descoperind în spatele contului un tânăr care deja încasase bani. Tânărul a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare.