Taxa pe care mii de șoferi vor fi nevoiți să o plătească începând cu 16 octombrie. Anunțul făcut de CNAIR
Se schimbă legea! Potrivit anunțului făcut de reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), mii de șoferi vor fi nevoiți să plătească o nouă taxă începând cu luna aceasta. Iată despre ce anume este vorba.
- Se schimbă legea
- Mii de șoferi vor plăti o nouă taxă începând cu 16 octombrie
- Ce anunț a făcut CNAIR
Începând cu data de 16 octombrie 2023, mai mulți șoferi vor fi nevoiți să plătească o nouă taxă, potrivit anunțului făcut de reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Ce șoferi vor plăti o nouă taxă începând cu 16 octombrie
Potrivit anunțului făcut de reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), șoferii de mașini istorice vor fi obligați să achite tariful de utilizare și trecere pe rețeaua de drumuri publice naționale din România.
„Începând cu data de 16.10.2023, zi până la care CNAIR va finaliza procesul de prelucrare a datelor privind vehiculele istorice care au fost înscrise în baza de date a Sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei cu vehicule exceptate, în vederea eliminării din aceasta, utilizatorii vehiculelor istorice au obligaţia de a achita tariful de utilizare şi tariful de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România”, precizează sursa citată.
De asemenea, reprezentanţii CNAIR menționeaz că această decizie a fost luată în conformitate cu prevederile Legii nr. 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.
Ce taxe și impozite vor crește începând cu 2024
Începând cu anul 2024 vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare. Unele taxe și impozite vor crește începând cu noul an, odată cu rata inflației.
Conform comunicatului Institutului Național de Statistică, rata inflației pentru anul 2022 are valoarea de 13,8%.
Care sunt principalele categorii de impozite și taxe afectate de indexare:
1. impozitele pe clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice
2. impozitul pe terenurile persoanelor fizice și juridice
3. impozitele pe mijloacele de transport sub 12 tone ale persoanelor fizice și juridice
4. amenzi privind declarațiile fiscale
5. taxe pentru care Codul Fiscal prevede valori în sumă absolută sau interval.
Potrivit informațiilor sursei menționate anterior, orașele București, Cluj-Napoca, Arad, Timișoara, Pitești, dar și alte mari orașe au decis, astfel, să majoreze impozitele cu 13,8% în 2024.