Testul negativ de COVID-19 nu mai este valabil în zonele cu incidență peste 6 la mie. Explicația lui Florin Cîțu: ”Pot ajunge la ATI”
Noile măsuri schimbă toate regulile pandemiei știute până acum. Astfel, testul negativ de COVID-19 nu mai este valabil în zonele cu incidență peste șase la mia de locuitori. Pe acest subiect, imediat după modificările făcute de specialiști, Florin Cîțu a ieșit public și a adus lămuririle necesare.
- Testul negativ de COVID-19 nu mai este valabil în zonele cu incidență peste 6 la mie.
- Florin Cîțu aduce lămuriri pe acest subiect.
După noile măsuri impuse de CNSU în seara de joi, menționând că acestea sunt diferențiate în funcție de statul - vaccinați și nevaccinați, o nouă regulă a fost adusă în prim-plan românilor.
Mai exact, pe lângă toate modificările în ceea ce îi privește pe elevi, cât și cele care fac referire la carantina de weekend sau cea total, ori despre desfășurarea evenimentelor publice sau private, un lucru a fost scos din schemă.
Florin Cîțu, despre măsura care anulează valabilitatea testului negativ de COVID-19
Astfel, dacă până acum, persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care prezentau un test negativ aveau prioritate în fața celor care nu bifau niciuna dintre aceste variante, acum noile măsuri sună cu totul altfel.
Conform CNSU, privilegiați în ceea ce privește noile restricții adoptate de autorități sunt doar românii vaccinați ori cei care au trecut prin infecția cu virusul din China în ultimale șase luni. Adică, începând de acum varianta prezentării unui test negativ nu mai este valabilă pentru niciuna din activitățile la care până nu de mult puteai să participi.
În acest context, premierul României susține public că această modificare de lege a fost făcută la îndemnul specialiștilor. Politicianul subliniază faptul că responsabilii din sănătate sunt de părere că aceste persoane, cele care prezintă doar un test negativ, se pot îmbolnăvi cu ușurință, existând riscul să dezvolte o formă gravă a bolii și să ajungă pe Secția de Terapie Intensivă. Lucru care ar îngreuna foarte mult situația epidemiologică din țară, căci la ATI deja sunt probleme cu disponibilitatea paturilor, numărul cazurilor dure de infectări fiind unul alarmant.
”Decizie este doar o modificare, peste 6 la mie păstrăm activităţile aşa cum sunt, şi pentru HoReCa şi săli de sport şi alte activităţi, dar scoatem partea de testare, trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces. Ni se spune de la specialişti că e mai sigură această variantă, cei care sunt testaţi se pot îmbolnăvi şi pot lua şi atunci pot să ajungă în ATI, există acest risc, se îmbolnăvesc şi nu se ştie cum va evolua boala şi atunci, pentru cei trecuţi prin boală sau sunt vaccinaţi riscurile sunt mai mici, chiar dacă se infectează din nou”, a spus Florin Cîțu, scrie Agerpres.